Царската изба и царската къща в Баня не се продават - това категорично съобщиха за bTV управители на винпрома и близки до царското семейство. Те опровергаха информацията в руски сайт за недвижими имоти, според който двата имота се продават за 2,5 млн. евро.

„Най-вероятно някой, който може да попречи на инвестициите, някаква конкуренция, което не е лоялно, при положение, че знаем винарството как се развива. Относно цената това е просто подигравка с активите на дружеството, просто подигравка”, твърди изпълнителният директор на царската изба Петър Герджиков.

Само дълготрайните материални активи на избата възлизат на 4 млн. лв. Акционерите не са вземали решение за продажба на акции. „Продажбата е последното нещо, което може да се случи”, твърди Бонка Карчева, която е член на Управителния съвет и главен счетоводител на избата.

Избата има 700 декара собствени лозя и обработва още 1000 декара по договори с частници и действащи кооперации. „Тук лежат дестилати от сорта Карловски мискет, имаме дестилати на 25 години. В момента имаме поръчки, които не можем да изпълним дори, защото нямаме възможност да държим дестилат 25 години, имаме лимитирана серия 5 000 бутилки на година. Една такава бутилка сме продавали в Тайланд за 1000 долара”, обясни Петър Герджиков.

В обявата на руския сайт къщата на царя в Баня е представена за царска резиденция със собствен минерален извор, архитектурен паметник, разгърнат върху 1000 квадратни метра площ със собствен парк с уникална растителност.

Къщата в град Баня е единственият имот на Симеон Сакскобургготски, към който държавата няма претенции. Семейството на царя не е идвало тук повече от година.

Единственото общо между царската къща и царската изба е, че са съвсем близо една до друга, затова избата ползва безвъзмездно царския герб и една малка зала за дегустации в двора на къщата.