Мисията на патрулния кораб обзор сблъсква екипажа с човешките съдби
Последната спасителна операция е на Бъдни вечер – екипажът открива две лодки с близо 120 души на борда, една трета от тях са деца
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Българският патрулен кораб „Обзор“
Снимка: bTV

Българският патрулен кораб „Обзор“ се завърна след участие в операция „Посейдон“ на Европейска агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс“. Близо два месеца той охранява района край гръцкия остров Лесбос, където продължават да пристигат хиляди мигранти. Въпреки че са намалели в пъти, все още десетки лодки, претоварени с малки деца, дори бебета, се отправят на рисковано плаване между Турция и Гърция. Сблъсъкът с човешките съдби бележи тежкото дежурство на екипажа.

Мигранти
Снимка: bTV

Последната спасителна операция е на Бъдни вечер – екипажът открива две лодки с близо 120 души на борда, една трета от тях са деца.

Българският патрулен кораб „Обзор“
Снимка: bTV

„Много деца имаше, много възрастни хора, имаше и някои трудноподвижни хора, които трудно се качват на борда“, разказва щурманът Станислав Дечев.

Българският патрулен кораб „Обзор“
Снимка: bTV

Бебетата са на под един месец. Намирали сме деца в чанти, в сакове – споделя капитанът Александър Бонев. – В такъв случай те се качват на борда, оказва им се помощ. Някои са замръзнали, завиват се с одеяла. Оказва се на някои от тях първа медицинска помощ и по най-бързия начин се транспортират до пристанището в Митилини“.

Да охраняваш границата на Европа – 16-часов патрул и стотици животи на косъмС това се сблъскват българските моряци, участващи в мисия „Посейдон“ на „Фронтекс“

„Като се открие лодка, времето за реакция е малко, защото лодките са гумени, винаги са претоварени, хората са наблъскани един върху друг“, казва още той.

Българският патрулен кораб „Обзор“
Снимка: bTV

„Гледат ни като заплаха в началото, докато не видят действията, които предприемаме, и не осъществим контакт с поне един от тях, за да им обясним с каква цел сме при тях“, добавя пом.-капитанът Радослав Иванов.

По думите на капитана тези хора „търсят по-добър живот, но рискът за тях е много голям. Те търсят по-добър живот, но с тази лодка може и да не стигнат до брега“.

Мигранти
Снимка: bTV

„Капацитетът на една такава стандартна лодка е 15 човека, имало е групи с 85 човека... От адреналина, от продължителността на миграцията им, техните нерви ескалират, почват да тъпчат децата“, допълва пом.- капитан Иванов.

Български кораб спаси десетки мигранти край ЛесбосПаника на борда на едната лодка обаче доведе до смъртта на дете

Екипажът приключва мисията с чувство на изпълнен дълг, но моряците не гледат на себе си като спасители.  

Българският патрулен кораб „Обзор“
Снимка: bTV

„Да, спасяваш животи, но това ни е работата. Не чувстваме нещо по-различно от това, което правим тук. Спасителни операции сме правили и в наши води“, посочва капитан Бонев.

Разделени на Коледа, близките им с нетърпение ги чакаха да бъдат заедно на новогодишните празници. 

„Хората, които вземат на корабите, не се знае кой от къде е, какъв е, няма как да не се притесняваш!“, посочва Руслана Бонева – съпругата на капитана.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре