Мирослав Ненков: Здравна карта не може да се въведе за 2 месеца и без парламент
„Трябва да се види кои са търговските структури които печелят търговете по болниците", призова той
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    4
Мирослав Ненков
Снимка: Ладислав Цветков

В рамките на мандата на служебен кабинет и без работещ парламент няма как да се въведе електронна здравна карта, която да замени пръстовия отпечатък като идентификатор за прием в болница. Това коментира д-р Мирослав Ненков, бивш служебен министър на здравеопазването, в „120 минути”. Той е категоричен, че служебният министър Илко Семерджиев би бил много полезен за здравеопазването, но не може да промени нищо за краткия срок от 2 месеца.

Електронна здравна карта вместо пръстов отпечатък?Това е предложението на служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев

„Пръстовият отпечатък за мен е плюс-минус. Най-важното би било да се извадят документите и да се види как е било докато е работила системата и как е било преди. Така ще се разбере дали са се спестили пари”, коментира Ненков. По думите му при нито една цивилизована страна постъпването в болница не става по този начин.

По думите му има облагодетелствани от това 4 млрд. лв. в здравеопазването винаги да не достигат, колкото да се увеличават парите за здраве. „Трябва да се види кои са търговските структури които печелят търговете по болниците. Голям процент от обществените поръчки се печелят от малък брой фирми. Те не са задължително лоши, но могат да си разиграват коня”, категоричен е бившият министър.

Петър Москов: Електронната здравна карта ще струва 250 млн., пръстовият идентификатор е безплатенСпоред бившият здравен министър няма смисъл да се сменя една система, която работи и е напълно безплатна за всеки отделен пациент с нещо, което ще струва много пари

По повод системата с клиничните пътеки Ненков посочи, че понякога работи, понякога не. „Там пише, че да ви извадят нокът за сметка на касата, трябва да минете през кардиолог, клизма, алерголог, анестезиолог. Това е манипулация, което за 20 мин може да се приберете, но трябва 2 дни да лежите”, даде пример той.

  • 2
    4
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре