Къде ще е седалището на Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще решат страните от Европейския съюз, а не служителите на агенцията. Това обяви зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков по повод информацията, че служителите на ЕМА не харесват кандидатурата на София.  

Централата на ЕМА ще трябва да се премести от Лондон заради Брекзита. София се кандидатира да приеме агенцията и предлага тя да се настани в „София тех парк”.

Едно от притесненията на служителите на агенцията са правата на хомосексуалните в България.

Кой го видя това лошо отношение към гейовете, ние станахме по-толерантни от Холандия, коментира д-р Ненков.

Мястото на новото седалище на ЕМА ще бъде гласувано на 20 ноември. Служителите няма да имат думата в гласуването. Градът домакин ще бъде определен от министри на страните членки. Това трябва да стане на база обективни критерии като: подходяща сграда, достатъчно голямо хотелско настаняване, удобни връзки с летище, образователна инфраструктура за децата на служителите и др.

Д-р Мирослав Ненков коментира и проблемите на болницата във Враца, която е пред фалит – има дълг 13 млн. лв. Той обяви, че в подобно положение е и болницата в Ловеч.

„Държавата няма право да извади пари и да ги даде на болниците, защото Европейската комисия ще ни накаже. Болниците са търговски дружества”, напомни зам.-здравният министър.

Той уточни, че има банки, които са готови да помогнат на лечебните заведения, но искат гаранция от общините. В тези болници държавата и общините са съсобственици, но общините нищо не дават, допълни той.

Вижте целия разговор във видеото: