Изпълнителният директор на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош обяви, че се оттегля от поста си.

В изявление той пише, че има „безпрецедентна атака“ и „саботираща акция“ срещу най-голямата културна институция в страната и към подготовката на България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

Снимка: bTV

„Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения да попречат на това най-важно събитие за България – пише Боршош. – Докато текат наложените проверки, се оттеглям от поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата“.

Снимка: bTV

Той добавя, че според него „това е достойното и правилно поведение в момента“.

В последните дни Боршош беше последователно уволнен от министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова и възстановен от премиера Бойко Борисов устно на поста.

Оказа се обаче, нова заповед за назначаването му не е била подписана. Това трябваше да направи министърът на културата, след като НДК беше прехвърлен вчера към неговото министерство, но решението на кабинета за това все още не е излязло.

Ето и пълния текст на изявлението, публикувано без редакторска намеса:

„В последните дни сме свидетели на безпрецедентна атака срещу НДК – най-голямата културна институция в страната. Това е саботираща акция не само към Двореца, но и към подготовката на България за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС.

Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения да попречат на това най-важно събитие за България.

Снимка: bTV

Благодаря още веднъж на премиера Бойко Борисов, че ме възстанови на поста, за доверието и за това, че направи възможно гласът на хората да бъде чут и по-силен. Благодаря на всички, свързани с българската култура и на останалите, които ни подкрепиха заради силата и вярата в каузата, на която посветихме последните две години и половина. За мен това е огромно доказателство, че вървим в правилната посока. Благодаря на екипа си в НДК, без който нищо от направеното до момента, нямаше да е възможно.

Докато текат наложените проверки, се оттеглям от поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата. Вярвам, че това е достойното и правилно поведение в момента. Вярвам и в огромната промяна на НДК, която постигнахме заедно и се гордея с нея. Сега предстои да докажа, че тя е извършена по правилния начин и трябва да продължи“.

Проверка на bTV установи, че от две години правителството е наясно, че НДК работи на загуба. Според годишния финансов отчет за 2015 г., представен на тогавашния принципал Томислав Дончев, счетоводната загуба на дружеството е в размер 9 298 000 лв.  

За 2016 г. НДК отчита над 12 млн. лв. загуба.

Обяснението е, че парите отиват за подготовката за европредседателството.

Снимка: bTV

Няколко пъти е изискван подробен бизнес план за управление и финансово оздравяване на дружеството. В периода, в който вицепремиерът Дончев е бил принципал на НДК, такъв не е представен.

Въпреки това на 27 юли 2016 г. Министерският съвет увеличи капитала на НДК със 17 млн. лв. от бюджета на Министерския съвет за 2016 г. Парите отново са за нуждите на европредседателството.

Снимка: bTV

Точно тези 17 млн. лв. е проверяват от прокуратурата по сигнал на ДАНС от четири месеца. Проверката трябва да приключи на 14 юли.

Вижте още във видеото: