Мира и Веселина, които бяха задържани в Турция: Държим се
Властите ги задържали, докато се прибирали от плажа, не им обяснили нищо, не им осигурили и преводач
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Мира и Веселина
Снимка: bTV

Добре сме, държим се – това казаха в предаването „120 минути“ по bTV Веселина Русчева и нейната дъщеря Мира, които бяха задържани в Турция преди дни.

Веселина е уважаван логопед, а Мира завършва образованието си в Лийдс. Двете попаднаха в епицентъра на битката между турската държава и кюрдите. Мира прекара известно време в ареста и е с обвинение за разпространение на антидържавна пропаганда на терористична организация и мярка за неотклонение „Подписка“.

Имаме роднини в Турция и решихме да дойдем, за да ги видим, за да може приятелят ми да се запознае с тях, а в същото време да отидем на почивка, обясни Мира.

Турските власти ги задържали на петия ден от почивката им, когато привечер се прибирали от плажа. „Влизайки в сградата, мокри, солени, изгорели. Дойдоха въоръжени комисари, обградиха ни, започнаха да оглеждат Джо, защото той има много специфични татуировки, може би по това го разпознаха“, разказа Мира. „В този момент стана ясно какво се случва“, добави майка ѝ.

Мира и Веселина
Снимка: bTV

Униформените не обяснили нищо, дори когато ги обискирали. Нямало преводач, а двете не говорят добре турски, разказаха те.

„Заведоха ни в арест, където отново нямаше преводач, отново не ни се обясняваше какво се случва. Тогава бяха и по-агресивни към нас, вербално“, разказа Мира.

Бойко Борисов: Към освободените българки в Турция се отнасят по възможно най-добрия начин С английските служби работим много добре, заяви още премиерът

Тя добави, че като пример за пропаганда, в каквато е обвинена, турските власти са ѝ посочили нейни постове във „Фейсбук“ с легитимното знаме на Иракски Кюрдистан и публикация от преди две години, в която е написала „Скъпа фашистка Турция“.

За приятеля си Джо, който е обвинен в тероризъм, младата жена каза, че е бил в Сирия с цел хуманитарна дейност. Той е бил задържан при завръщането си във Великобритания, но властите са установили, че не е участвал в сражение, а е бил хуманитарен помощник – военен медик на кюрдските милиции.

От „портите на Ада” до решетките на ареста: Историята на Джо РобинсънБританецът подкрепя кауза, която за него е освободителна, а за Турция е терористична

По думите ѝ двамата са обсъждали вероятността да има проблем в Турция, тъй като Анкара разглежда кюрдските части като терористична организация. Знаели обаче, че Джо не е в списъка за наблюдение.

Мира и Джо
Снимка: bTV

„Моята цел в момента е да направя всичко възможно той да излезе. За мен той е последният човек, който заслужава да е в ареста, особено с такова обвинение. Той е човек, който се е борил с тероризма. Опитваме се по всякакъв начин с близки и приятели във Великобритания да се свържем с всеки, който може да окаже натиск, за да го изкараме“, каза тя.

Приятелят на задържаната в Турция българка – бивш военен, настоящ прокюрдски активистДжо Робинсън преди две години се е прибрал в родината си след битки с ИДИЛ в Сирия

„Положението е такова, че не трябва да си даваме възможност да се притесняваме. Главите ни трябва да работят не на 100, а на 200% и притеснението да е последният съветник, които ще се появи в тях. После ще се притесняваме, когато свърши всичко“, каза Веселина.

Тя добави, че двете с дъщеря ѝ са получили изключително голяма подкрепа от Българската държава, посланик Надежда Нейнски, екипът, който тя е сформирала, консула Валери Петров, МВнР.

„Усетихме, че България стои зад нас“, каза Веселина.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре