Министерството на финансите с по-добри прогнози за икономиката и доходите ни. Това показват септемврийските разчети на финансовите анализатори. Според тях средното увеличение на доходите за тази година ще е до 4,5%.

През 2016 г. заплатите трябва да нараснат с още почти 5%.

Според експерти обаче това, че не се залага повишаване на производителността на труда, поставя въпроса откъде ще дойде увеличението на заплатите.

В същото време инфлацията ще остане ниска - до 1%. Очакванията са през следващите две години безработицата да се свие до 8%. Кредитите, които отпускат банките, ще се увеличават по-плавно.

Увеличение от 5 процента на доходите за софиянци, които по традиция са с най-високи заплати, се оказва незначително. За хората в Северозападна България обаче - тъкмо обратното.

С петте процента в София ще могат да се купят продукти за 60 лв.. В Монтана, със средна заплата 600 лв. – месечно ще се купуват продукти за още 30 лв. 

На 5-те процента увеличение на доходите гледат различно и специалистите от различните области.

„Годишно трябва да растат с поне 10% реално. 5% процента са малко - те не дават голям принос. Докато 5% в една Белгия биха дали значителен принос", коментира Любен Томев от КНСБ.

„Трябва да говорим за състоянието на икономиката и производителността на труда - другото е да отидем в сферата и да казваме все, че работодателите са недобросъвестни”, заяви експертът Христина Христова.

За хората в Монтана, където масово се взима минимална заплата, а средната е под 700, всеки процент е от значение. В една от фирмите за производство на хлебни изделия заплатите са под 500 лева. Тази година не са увеличавани.

„20 лева са си 20 лева. Токът ми е всеки месец еднакво, ама поне за храна 20 лева ще се усетят", казва работничката Даниела Григорова.

В София при средна заплата над 1200 лв. или два пъти над средната в Монтана, оценките за прогнозните 5 на сто ръст на доходи са в другата крайност.

„Безумно е, защото доходите са несъразмерни на финансите, които ни трябват за месечна издръжка”.

Остава и въпросът откъде ще дойдат парите за по-високи заплати, ако според разчетите на МФ производителността на труда не расте. Според синдикатите на бизнеса му излиза по-евтино да инвестира в нискоквалифицирани кадри.

„Включват повече хора в производството, за да произвеждат повече добавена стойност вместо да купуват високо производителни машини”, коментира Любен Томев.

Прогнозата на държавата залага още на задържане на инвестициите. Ще се разчита основно на парите от Еврофондове. Чаканото размразяване на кредитирането също се забавя.