Минималната работна заплата може съвсем спокойно да бъде увеличена до 400 лева, заяви в студиото на bTV служебният министър на министър на труда и социалната политика. Йодан Христосков обаче поясни, че това може да се случи при разбирателство и конкретни и ясни мерки.

"Евентуално можем да говорим за увеличаване на осигуровките във фонд „Пенсии" и фонд „Работна заплата" в размер на 1-2 процента", каза социалният министър.

"Аз не съм заплашвал, а помолих синдикатите и работодателите да постигнат компромис и споразумение за това колко може да бъдат увеличени минималните осигурителни прагове през 2015 година, за да не се налага административно социалният министър да определи какво да бъде това увеличение. Още повече такива действия може да се осъществят с помощта на едно редовно Народно събрание", обясни Христосков.

По отношение на сивия сектор в икономиката той заяви, че справянето с този проблем не може да стои само на плещите на държавата, а за това трябва да помогнат работодателите и работодателските организации, а не те да подтикват своите членове да нарушават закона и трудовия кодекс.

Христосков коментира, че увеличението на пенсионната възраст не трябва да става с 1 година, както е предлагал един бивш социален министър, а това трябва да се направи на база статистическите данни от последните няколко години за увеличаването на продължителността на живота при мъжете и жените.

Нищо добро за Мизия


Служебният министър коментира и положението с бедстващите хора в Мизия след наводнението. От думите му стана ясно, че държавата не може да осигури помощ в размера, в който настояват пострадалите.

„Аз влизах в домовете на част от хората, пострадали от наводнението в Мизия, и то когато ситуацията беше все още доста критична, така че знам и разбирам исканията на хората”, заяви Христосков.

"Факт е обаче, че хората не могат да се върнат веднага в домовете си, защото първо те трябва да се почистят, да се направи оценка на щетите и тези сгради, които са опасни и не могат да бъдат възстановени, да бъдат съборени. По закон това, което трябва да направи държавата, освен изплатената социална помощ от 325 лева на над 1500 души, след като общината и другите институции подпомогнат разчистването на щетите от наводненията, е да се осигурят поне временни домове на пострадалите граждани. И това се отнася не само до Мизия, а до всички пострадали места от наводненията в последните месеци. Трябва време дори здрави домове да изсъхнат, да бъдат почистени, за да може хората да се върнат и да живеят в тях", каза социалният министър.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани