Раждането на Божия син събра хиляди хора в храмовете по целия свят. Милиони си отправиха пожелания за здраве, късмет и благодат. Празнични служби бяха отслужени и във всички български православни църкви.

На този ден духовниците отслужват Света литургия за Рождество Христово, постът свършва, а вярващите приемат причастие. Отслужва се и Света Златоустова литургия. Според Евангелието от Лука Христовото Рождество станало в град Витлеем. 25 декември е първият ден от Коледа и именици са всички, носещи имената Христо, Христина, Емил, Радослава, Младен, Божан и производните им.

В цялата страна празничните богослужения започнаха на Бъдни вечер. Патриарх Неофит оглави тържествената вечерня в храм "Свети Александър Невски". Той отправи и традиционното си рождественско послание към православните българи.

Рано тази сутрин хиляди вярващи отново се събраха в патриаршеския храм за Светата литургия. Миряните завършиха коледния пост и приеха свето причастие. Патриархът и архиереите благословиха множеството и му пожелаха здраве и мирни дни.

На рождественските празници започна и благородна инициатива за построяването на нов православен храм в София. Той ще бъде във Висшето транспортно училище, където преди около век е имало параклис.

Всеки желаещ може да помогне със средства за изграждането на новия храм. Банковата сметка за даренията е публикувана в официалния сайт на Висшето транспортно училище и на нашия сайт.

Стара Загора пък посреща Коледа с новоизбран митрополит - Владиката Киприан.