Лидерът на БСП Михаил Миков прогнозира в Хисаря, че настоящото правителство няма да изкара мандата си, ако не промени коренно своята  политика. Според Миков ГЕРБ води страната към нарастваща ескалация на социалното напрежение с неадекватни мерки в сферата на здравеопазването, образованието и социалната политика.

Председателят на БСП обаче е категоричен, че не е по силите на неговата партия да предизвика предсрочен вот.

„Ясно е, че в съвременната политическа конфигурация основни избори могат да бъдат предизвикани от най-голямата политическа партия – това е ГЕРБ, респективно министър-председателя. Очевидно е това. Нито БСП, нито друга отделно взета политическа партия може да ги предизвика, трябва да сме наясно по този въпрос...”, посочи Михаил Миков.

Миков коментира и обявеното създаване на новата политическа партия на Лютви Местан по следния начин:

„Все още не съм видял платформа, програма, по какво се отличава, къде се ситуира в политическото пространство. Поне една такава индикация в изказването на г-н Местан в гласуването на персонални промени в кабинета, свързани с министъра на образованието – че те сякаш подкрепят правителството, поне такова впечатление оставят. И то подкрепа с излизане от залата. С такова впечатление оставам. Дано не бъркам. Нека тепърва да видим за какво става въпрос.”

Михаил Миков посочи, че страната ни е пред пълен демографски колапс, тъй като раждаемостта драстично спада и призова управляващите за спешни мерки в тази сфера – като се отпуснат повече средства за образованите младежи, които желаят да бъдат родители:

„Ще съкратим от магистралите и трябва да дадем повече на хората. Това е. Какво като е приет бюджетът. Има пари за всичко друго, няма пари за децата на България и за родителите, които са тук. Ами, 16 милиарда – не помните ли, че се изтеглиха?! 16 милиарда. Няма ли стотина, двеста, триста милиона да се заделят за тази архиважна политика, от която зависи оцеляването на България?!”

По повод скандала в българското посолство в Лондон Миков отрече БСП да има пръст за задаването на неудобни въпроси към премира и коментира, че теорията за конспирации и прийоми на от времето на Държавна сигурност  е признак на слабост и липса на реални отговори на поставените питания. 

На въпрос как би коментирал действията на председателя на БСП в Стрелча Иван Евстатиев – Михаил Миков отговори, че вече оценката е ясна: те са недопустими от морална гледна точка и това вече е изразено ясно от местната партийна организация.