Мигрантите у нас – насилници или жертви
Различни мнения след бунта в Харманли
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Сблъсъци в Харманли
Снимка: Мария Георгиева

Вчерашният бунт в бежанския център в Харманли поставя под сериозна въпросителна способността на нашите служби своевременно да се информират за настроенията сред чужденците, пребиваващи в този тип обекти у нас. В същото време, ситуацията е показателна и за социалния статус на тези, които не са успели да се откупят.

Това коментираха запознати с темата в студиото на „Тази сутрин”.

Бунтът в Харманли – предимно афганистански и добре организиранПетя Първанова е категорична - хората в центъра не са оставени без лекари

„Очевидно е, че в лагера е имало някаква организация, трябва да се търсят причините, мотивите (…) Нямам съмнение, че тези хора осъществяват помежду си връзка чрез социалните мрежи. Не изключвам възможността да е организирана акция и да последват други организирани акции”, посочи бившият шеф на НРС ген. Кирчо Киров.

По думите му трябва да е приоритет на ДАНС да разполага със свои източници на информация вътре в масата от бежанци и имигранти.

Акран Наюф и Кирчо Киров
Снимка: Ладислав Цветков

„Полицията е последният етап, когато всичко е ескалирало. Къде са службите? Изведнъж се случва нещо и в последната секунда какво да направят – със сопата”, заяви режисьорът Нидал Алгафари.

Той отбеляза, че от месеци се говори, че има проблеми в бежанските лагери, а сега се получава ситуация, в която мигрантите на практика стават затворници. По думите му това са „подкокоросани” хора, на които мафиотите от Афганистан до Германия събират парите срещу обещанието за големи социални помощи.

Николай Хаджигенов, Димитър Антов и Нидал Алгафари
Снимка: Ладислав Цветков

Адв. Николай Хаджигенов беше категоричен, че в Харманли в момента има концлагер и резултатът е очакван: „Дръж се с хората като с животни и те ще се разбунтуват”.

„На всички тези хора им трябваха часове, за да се превърнат от затворници в граждани и да се вдигнат на бунт. На нас ни отнема поколения, за да се стигне до това”, заяви още той.

Акран Наюф от Асоциация „Свободна Сирия” на свой ред осъди насилието в лагера. „Тези, които са извършили това, не са истински бежанци – искат да ескалират напрежението, искат да създадат лоша представа за всички бежанци”, подчерта той и се обяви за депортирането на тези, които създават проблеми.

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре