Международна операция срещу опасни товари и нелегални емигранти се провежда и по пътищата ан България. В акцията участват екипи на МВР, Агенция „Митници”, Агенция „Пътна инфраструктура” и Дирекция „Автомобилната администрация”.

Едно от първите проверени превозни средтсва е автобусът за Бургас. „Всичко е наред при нас, така че пет минути ще ги наваксаме”, коментира шофьорът.

Светослав Димитров също няма нищо против проверката. Шофьорът кара стока за Пловдив. „Трябва по-често да се случват тези проверки, за да има някакви правила по пътищата. Да има по-хубави обозначения по пътищата, специално скоростта трябва да се контролира много повече, защото хората с лъскавите джипове не спазват никакви правила”, коментира водачът.

Акцията е част от европейска операция, която се извършва на територията на дванайсет държави. Проверяват се камиони, автобуси и микробуси по широкообхватния метод, при които се спират няколко автомобила наведнъж. Действията на полицаите се заснемат с камера.

„Проверката е на товари, които са опасни и които могат да се ползват за терористичен акт, както и за сериозният проблем за трафик на нелегални емигранти”, обясни Росен Рапчев от Генерална дирекция „Охранителна полиция".

Проверява се и за наркотици и крадени стоки. „Когато има спрял автобус, ние проверяваме за превозваният товар, за пътниците, както и пътниците за нелегална емиграция. Отделно от това се проверява и за алкохол, наркотици, документите и това дали автомобилите й са изправни”, допълни Рапчев.

Проверки ще има в цялата страна и в пограничните райони. Акцията продължава през целия ден.