Междинният доклад на БАН за АЕЦ „Белене”: Дефицит на мощности до 2035 г.
Още няколко дни ни делят от представянето на окончателния доклад на учените, на базата на който трябва да се вземе решение за съдбата на централата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    3
Теменужка Петкова
Снимка: bTV

Съвсем скоро ще е наличен окончателният доклад на БАН, който да даде отговор за съдбата на евентуалната ни втора атомната електроцентрала – тази в Белене. В момента е готов само междинен доклад, който представя един от възможните сценарии, коментира в студиото на „Лице в лице” министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите ѝ в този междинен доклад се посочва, че след 2035 г. на територията на нашия регион ще има дефицит на енергийни мощности, а ние не трябва да разглеждаме България като самостоятелен пазар на електроенергия, а да гледаме на регионалния пазар като на едно цяло.

Тя посочи, че решението за АЕЦ „Белене” предстои да се вземе на базата на подготвяния от БАН доклад, но това става с яснотата, че неговите последствия ще са и за следващите поколения.

За нас е приоритет да използваме това оборудване по възможно най-добрия начин, 3 млрд. са инвестирани до момента, посочи тя. Половината оборудване е доставено и е на площадката на АЕЦ „Белене”, а другата половина ще бъде в България до края на годината.

Доставеното оборудване се съхранява по възможно най-добрия начин, като се спазват стандартите и указанията на заводите производители, посочи още Петкова. Предстои и изграждането на навеси.

Вижте още във видеото:

  • 2
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре