Има монопол на медии, които си позволяват да клеветят и обиждат, тоест да накърняват личния живот и достойнството на гражданите необосновано, без да обясняват на хората защо. Това каза в предаването „120 минути” по bTV Методи Лалов, бивш председател в Софийския районен съд и настоящ съдия в него.

“В личен план бях наречен от един вестник „съдия на олигархията” – нека да бъде обяснено защо, с кого се срещам, какво съм направил, кога съм го направил – няма нищо такова,  просто една снимка и една квалификация. Това е ужасяващо”, посочи той.

„Това е лесно доказуемо, сигурно и изходът от делото не е труден и какво от това? Това са медии, които разполагат очевидно с огромен ресурс. Те може би са калкулирали в сметката си осъжденията от такива клеветнически статии и ще продължат. Когато изпълняваш не журналистическия си дълг и етичния кодекс, а нещо друго, такъв ще е резултатът”, каза още бившият председател на Софийския районен съд.

„Когато някой бъде заклеймяван публично, че е бияч, изнасилвач, престъпник, убиец, преди да има влязла в сила присъда, това означава, че той бива квалифициран. Разбира се, на обществото трябва да бъде предоставя информация за извършени престъпления, когато журналистите имат такава, но тя трябва да бъде поднасяна в подходяща форма, да съдържа повече информация, отколкото квалификации”, отбеляза той във връзка със случая с Петър Низамов – Перата, който осъди два бургаски сайта за новини заради думата „бияч”.

Лалов подчерта, че когато има висящо производство, трябва да бъде обяснявано, че все още производството е висящо, не е ясно как ще завърши и кой като какъв ще бъде определен с влязлата в сила присъда.

„Когато кажете за един човек, че той е такъв, обществото приема тази квалификация, това е една предварителна присъда. След това след година или месец, когато има присъда и е различна от това, което е дадено като квалификация, не могат да приемат с авторитет съдебния акт”, изтъкна още Методи Лалов.

„Имаме казуси, по които обществото се интересува, и тогава МВР и прокуратурата мълчат. Има и други казуси, по които самата прокуратура или МВР правят брифинги, в които обясняват надълго и нашироко и заклеймяват, без да има влязла в сила присъда, че някой е такъв. Но това не означава, че журналистите трябва да препишат едно прессъобщение на прокуратурата безкритично и не трябва да обяснят на обществото, че се касае за висящо производство, че все още има разследване”, допълни съдията от СРС.