Плановете за изграждане на две кариери близо до Белоградишките скали застрашават природната забележителност и екотуризма, който е основен поминък в региона, сигнализираха местни жители.

Снимка: bTV

От инициативния комитет против кариерите твърдят, че разрешителното за тях е издадено в последния ден на служебното правителство и настояват то да бъде отменено.

Снимка: bTV

Разрешителното обхваща територия от около 1 кв. км в землищата на селата Чифлик и Праужда.

Според местните жители тя попада в защитените зони Западен Балкан и Западна Стара планина и Предбалкан.

Кариерите застрашават уникалния ландшафт Белоградчишки скали, който годишно привлича стотици хиляди туристи, каза Георги Георгиев от гражданския инициативен комитет. Двете зони за проучване за кариери ще се появят зад уникалната гледка от най-посещаването място – Белоградчишкото кале, посочи той и добави, че става дума за сериозно увреждане на най-популярния ландшафт в района.

Снимка: bTV

До края на миналата седмица са били подадени седем жалби срещу разрешителното, една от които е от Община Белоградчик. Кметът Борис Николов застава зад искането изобщо да няма проучване за кариери.

Не сме на инат да не се случи нищо, но оценяваме предимствата и недостатъците на тази идея и недостатъците са повече. Не искаме инвестиции на всяка цена, каза Николов.

Боян Минков, който се занимава с туризъм, посочи, че ще бъдат провалени многогодишните усилия да се привличат туристи, които идват в общината именно защото регионът е много чист.

От фирмата, която стои зад сондажите, казаха за bTV, че те по никакъв начин няма да застрашат населението и няма да увредят природата, тъй като не изискват сложни технологии и няма да се използват химически елементи. Подчертаха и че на този етап не могат да кажат кога ще започнат сондажите, а може и да не се стигне до изграждането на кариера.

Въпреки това местните жители са категорични, че са готови на всички действия, разрешени от закона.

Вижте повече във видеото: