Местят паметника на известния българин Джон Атанасов от бившата Телефонна палата в столицата. Желанието е на собственика на сградата – бизнесмена Васил Божков. Авторът на скулптурата Вълко Ценов обаче е категорично против.

Ценов посочва, че е направил бронзовия монумент специално за тази сграда. Мястото е избрано, защото е свързано с технологиите и комуникациите.

Снимка: bTV

„Това е една толкова провинциална картина, безсмислена, нагла. Няма да си пестя думите за това… Аз не знам, нито са ми се обаждали, нито е ставало дума за това. И как е възможно въобще”, споделя той.  

През 2003 г. специално за откриването на паметника в София пристигна цялата фамилия на Джон Атанасов.

Скулпторът се чуди как биха реагирали сега: „Недай си, Боже, биха се отказали дори от това, че на Джон Атанасов произходът му е български…”

Собственикът на сградата – Васил Божков, смята до две години да я превърне в културен център с музей, където ще бъдат изложени над 3000 антични предмети от личната му колекция.

Въпреки това място за паметника на българина, изобретил един от първите компютри, нямало.

„Тази статуя ще бъде преместена изцяло за наша сметка на място, където ще кореспондира много по-добре – имам предвид Техническия университет в София”, обясни Борислав Петров, представител на фирмата собственик на Телефонната палата.

Снимка: bTV

От университета вече имат идеен проект за монумента. Чакат го в двора си до края на този месец.

Паметникът е собственост на Столичната община, а оттам коментираха, че ако авторът не даде съгласието си, това може да осуети преместването.

Вижте още във видеото: