Една от възрастните лъвици в разградския зоопарк отново е бременна. От фондация "Четири лапи" транспортираха бъдещата майка до столичния зоопарк, където да роди при по-добри условия.

Лъвицата Рая ще роди след около 3 седмици. Заедно с партньора си тя вече е в София.

"Лъвицата, въпреки дванайсетте си години, е в много добро състояние, това което установихме на ехографа е, че е с един единствен плод, който е в много добро състояние, има добра сърдечна дейност, нормално развити органи и няма никакви данни ехографски за генетични увреждания”, каза д-р Мария Савова.

След раждането възрастните лъвове и малкото ще останат в столицата, а от "Четири лапи" ще им търсят нов дом в защитен център.

В четвъртък пък общинарите в Разград ще решават съдбата на родените през септември две лъвчета, които кметът на Пазарджик поиска, въпреки че им беше намерен дом в специализиран център в Холандия.

„Много се надявам да не се стига дотам, ако се стигне, тепърва ще обжалваме пред областен управител, но вярвайте ми няма да се стигне да отидат за Пазарджик, просто защото ще изложим на огромен риск живота и здравето им”, заяви Явор Гечев от фондация „Четири лапи”.

От зоопарка в Пазарджик обясниха, че засега нямат готовност да приемат лъвчетата, тепърва трябвало да се изгражда клетка.