Напрежението в ДПС се задълбочава. Макар фактически партията да не се е разцепила, териториално това вече е факт - двамата лидери събират привърженици в различни точни на страната.

Докато Доган свиква извънредно заседание на ДПС в София, на което се очаква да бъде решена съдбата на Местан и дали той да остане на лидерския пост, Местан направи извънредно изявление в Кърджали, на което заяви, че няма намерение да подава оставка.

В кв. Бояна в Сараите на Ахмед Доган вече влязоха много от ръководните кадри на ДПС като Мустафа Карадайъ, Рушен Риза, Делян Пеевски.

Паралелно с това Лютви Местан даде извънредно изявление в Кърджали, на което съобщи, че не е подал оставка, но ако Централният съвет му приеме оставката, той ще се съобрази с това решение.

Въпреки това Местан е призовал Централен съвет да се свика след Нова година, но преди пленарната сесия от 11 януари, за да може тогава да се реши от цялата партия след дебат по структурите.

Ако обаче нещата продължават да са напрегнати, в Устава на ДПС има чл. 6, който предвижда възможности за изключване – при нарушаване на партийна тайна, при превишаване на правомощията, злепоставяне на ДПС в средствата за масова информация и създаване на условия за разкол в партията.

Ако Централният съвет днес реши да приеме оставката на Лютви Местан, то за негови заместници временно се спрягат шест имена: Тунчер Кърджалиев, Филиз Хюсменова, Рушен Риза,

Снимка: bTV

а също Алиосман Имамов, Мустафа Карадайъ и Ферихан Ахмедова.

Снимка: bTV

Възможно е да има двама съпредседатели до редовната конференция на движението, която трябва да се проведе през април.

Местан: Критиките на Доган са без сериозни аргументи

Местан заяви, че стои зад декларацията, прочетена от него в парламента. На извънредния брифинг, който Местан даде днес в Кърджали, той обяви, че отправените критики от Ахмед Доган са без сериозни аргументи. Това е нормална позиция на партия, която подкрепя евроатлантическата ориентация на България, добави Местан, цитиран от БГНЕС.

Местан в очакване на свободата си

Аз стоя зад позицията си в парламента за сваления руски изтребител и не приемам, че това е грешка, отбеляза още Местан. Той каза още, че очаква днес като резултат от заседанието на Централния съвет на ДПС да получи „най-ценния подарък” за рождения си ден и отправи апел към заседаващите да не потъпкват човешкото си достойнство.

На журналистически въпрос какъв ще е подаръкът, Местан, цитиран от сайта 24rodopi.com, отговори: „Свободата, Санчо, е велико нещо!".

Лютви Местан потвърди, че се очаква посещение на турския външен министър в Кърджалийско Мевлют Чавушоглу. Той ще присъства на възпоменателните митинги край Тюркян чешма и в Момчилград. Тези две прояви по традиция се провеждат на 26 и 27 декември.

След като приключи Централният съвет на ДПС ще получите подробна информация, съобщи в София Джейхан Ибрямов от ДПС, цитиран от БГНЕС.

По думите на Ибрямов това, че Местан в момента е в Кърджали, е лична воля. Запитан как ще коментира думите му, че този съвет е нелегитимен, Ибрямов посъветва Местан първо да прочете устава на партията и обясни, че Централният съвет освен от председателя, може да се свиква и от 1/3 от членовете на партията. ДПС е по-единна от всякога, подчерта Ибрямов.

Защо трябва да идваме с някаква нагласа, запита Рамадан Аталай на влизане в къщата на Ахмед Доган. Аталай обясни, че ДПС просто се събира за заседание на парламентарната група и заседание на Централния съвет. Запитан за това, че все пак заседанията са извънредни, Аталай каза: То всичко, което се случва на Коледа е извънредно. Но нали знаете на Коледа стават и чудеса. Той не коментира защо Местан даде отделна пресконференция в Кърджали. Аталай добави, че това му действие предстои да бъде тълкувано от партията.

До напрежението в партията се стигна, след като преди два дни почетният председател Ахмед Доган отправи остри критики към ръководството.

Според устава подобно събрание може да бъде насрочено от председателя или по искане на 1/3 от членовете на партията.

  • ДПС ще решава кой ще наследи Лютви Местан
  • ДПС иска Брюксел да пита Анкара за българи в черния й списък
  • ДПС делегация успя да влезе в Турция – и се върна
  • Лютви Местан щял да обяви новата си партия в понеделник или вторник
  • Близо 1000 делегати избират главен мюфтия
  • Местан става независим депутат
  • ДПС чества рожден ден в Кърджали
  • Бивш служител на НСО: Свалянето на охраната на Местан е политическо решение
  • ДПС стана на 26 години, излезе с декларация
  • Мариана Георгиева ще напусне парламентарната група на ДПС