За учениците следващият месец ще бъде предимно ваканция. През май децата ще влязат в клас само за 16 дни - заради официалните празници и матурите.

Почивката започва още в началото на месеца, заради Деня на труда - 1 май, който е официален празник.

Цялата държава почива и на 6 май - Гергьовден.

За учениците, които нямат зрелостни изпити или национално външно оценяване, неучебни ще са още 20 и 22 май, когато са матурите след 7 и 12 клас.

Все още се чака решение на Министерството на образованието дали и на 25 май ще се почива.

Как ще приключи вторият срок?

Малкото учебни дни през май са изпитание за четвъртокласниците и за техните учители. „Досега имахме априлска ваканция и хоп - докато влезем в ритъм, дошли майските празници”, обясни Здравка Делиева, начален учител в 51 СОУ „Елисавета Багряна” в София.

Учи се ударно, защото времето не стига. До външното оценяване остават три седмици, а до края на учебната година - шест.

„В началото на май трябва да сме приключили с целия учебен материал, да сме минали и доколкото можем преговора, за да са децата в добра кондиция за изпита”, обясни учителката.

Децата признават, че заради малкото учебни дни, буквално „препускат” през материала. „Хем да си учим уроците, хем да учим и за матурата, което е двойното на това. Ние всеки ден почти правим тестове и диктовки”, обясни четвъртокласничката Дара Сотирова. „Взимаме урока и на следващия ден имаме тест по него. Честно казано, е малко трудно”, допълни съученичката ѝ Лора Стамова.

Когато има неучебни делнични дни, каквито са 20 и 22 май заради матурите след 7 и 12 клас, възниква и друг проблем при най-малките ученици - родителите няма на кого да ги оставят, докато са на работа.

„Някакви забавления трябва да се измислят с помощта на когото е наблизо. Ако може баби, ако може приятели. Или пък има още един вариант - родителите се разбираме някак да се комбинираме”, обясни Ирина, която е майка на ученик.

Учебният май е къс и за абитуриентите - вторият им срок свършва още на 14 май. Първокласниците пък приключват на 21 май.