Частните пенсионни фондове трябва да излязат на светло и да убедят гражданите, че управляват правилно парите им, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента и един от архитектите на радикалната промяна в пенсионното осигуряване Менда Стоянова. Тя настоя, че Националният осигурителен институт е по-сигурен стопанин на парите, защото негов гарант е държавата.

На извънредна среща между правителството и синдикатите в неделя беше взето неочаквано радикалното решение за премахване на задължителното осигуряване в частните фондове, които след време трябва да започнат да изплащат втора пенсия.

В момента вноската за пенсия за хората от най-масовата - трета категория труд, е 12.8% в Държавното обществено осигуряване и 5% в частен пенсионен фонд. Предложението е тези 5 % човек сам да прецени къде да внася - в частен фонд на индивидуална сметка или в Държавното обществено осигуряване, където парите са общи. Тази преценка обаче ще може да бъде направена само веднъж в живота и връщане назад няма да има, става ясно от предложението.

Идеята предизвика огромно недоволство, защото беше взета без широко обсъждане, без участието на работодателите и предизвика съмнения, че правителството се опитва да национализира частните пенсионни фондове и да погълне намиращите се в тях 7,9 млрд. лв., за да запълни пробойните в системата на Държавното обществено осигуряване за следващата година.

Менда Стоянова не опроверга тези съмнения, като само изрази несъгласие „с думи като скандална промяна, потъване на парите в бездънната дупка на НОИ, национализация”.

„Не мога да разбера какво лошо има да дадеш право на един човек да избере да получава пенсията си от солидарната система. Изглежда, че ние като хора на власт смятаме, че човек не може да разполага с парите си – все едно казваме „Ти не можеш да вземеш сам за себе си решение и частните УПФ ще ти ги управляват, защото ти не си достатъчно умен да си ги управляваш”, посочи Стоянова като аргумент срещу настоящата тристълбова система, наложена преди 10 години.

„Ще бъде добре да има повече осигуровки в НОИ – и за хората, и за системата. Тези, които се осигуряват в момента, ще имат право да избират. Частните пенсионни фондове трябва да излязат на светло и да ви убедят, че управляват правилно вашите пари, те трябва да бъдат проактивни, 10 годни не сме ги видели”, упрекна Стоянова, но не отговори на критиката от странта на представител на частно пенсионно дружество, че кабинетът се опитва да компенсира липсите в държавното осигуряване с парите, натрупани в частното.

„България няма намерение да национализира, а да даде право на всеки да реши и да вземе информирано решение. Изборът е между това дали да се осигуряваш в солидарната система, в която държавата гарантита пенсиите, или да се осигуряваш с двата стълба. Третият стълб е доброволен”, подчерта тя, изтъквайки отново правото на избор като аргумент, но без да коментира необратимостта на решението.

„Хората трябва да си отговорят и на друг въпрос – каква е гаранцията, че след 20-30 години ще получавате достойна добавка. В НОИ гарант е държавата, която покрива дефицитите. Отговорността да покрива дефицита е на държавата”, настоя Менда Стоянова, но не коментира аргумента на другата страна, че зад държавата стоят данъкоплатците и с техните пари ще бъдат облагодетелствани тези, които не си плащат осигуровките.

„Държавата гарантира всеки един да получава пенсия за старините си. Ако нещата не се случат така, както хората го очакват, те пак ще застанат пред държавата с плакати и ще искат нейната намеса. Трябва ли всеки да си избира, или политиците да избират вместо хората?”, попита за пореден път Стоянова.

„Не знам защо частните пенсионни фондове искат да ни убедят в това. Частните пенсионни фондове не са активни, а според мен имат и изгода да не са активни. Да се види във всеки фонд какви пари има – колко пари са похарчени за издръжката на фонда през последните години, каква доходност има на парите на хората”, призова тя.

  • Неясноти около осигуровките на хиляди младежи
  • Горанов: Дебатът за великденските добавки не е приключил
  • Данък за пенсиите на хората, които продължават да работят
  • Работещите тежък труд също да могат да избират къде да отиват вноските им за пенсия
  • Орешарски защити частните пенсионни фондове
  • Димитър Манолов: Пенсионна реформа не може да има
  • Държавата се отказа от национализацията на пенсионните фондове
  • Менда Стоянова: Няма отстъпление на ГЕРБ за пенсионната реформа
  • Миков: Пенсионната реформа е безпрецедентно непрозрачна
  • Френският посланик поискал разяснение от Калфин за пенсионната реформа