Турският президент Реджеп Райип Ердоган и ръководителите на Турция си създават външен враг и на базата на този образ си градят имиджа в страната. Това коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият главен редактор на в. „Заман – България” Мехмед Юмер по повод напрежението между Холандия и южната ни съседка.

По думите му става дума за контролиран износ на криза, който цели колебаещите се сред самия консервативно-ислямистки електорат на Ердоган да бъдат благосклонни към подкрепа на референдума.

„С действията си и Германия, и Холандия показват, че в Европа и центристките партии вече започват да налагат мерки спрямо Анкара. Това е нов момент на отношението към Европа в Турция”, посочи Юмер.

Според бившия директор на разузнаването ген. Кирчо Киров причината за това развитие на отношенията между Турция и Холандия е наближаващият референдум в Турция през април и изборите в Холандия.  По думите му правителството в Холандия е принудено заради политическата битка на изборите да отиде малко в по-крайна националистическа позиция.

Снимка: Ладислав Цветков

Според Мехмед Юмер словесните престрелки между България и Турция будят силно безпокойство в малцинството. „Те се притесняват от такова развитие на събитията и така се повдига напрежението сред малцинствената група”, допълни той.

Настървеното нападане от страна на ДОСТ срещу ДПС допълнително разединява традиционния електорат в смесените региони и вкарва още повече напрежение, подчерта Юмер.  

„Турция направи силен хуманитарен ход с приемането на бежанците, но разиграването на има винаги като карта просто го обезсмисля”, коментира Юмер.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това е част от рекета, който като форма на натиск върху Европа оказва Ердоган”, посочи пък ген. Кирчо Киров. „Обстоятелството, че Турция икономически е много силно свързана с ЕС, едва ли ще му позволи с такава лекота да разиграва тази карта и занапред”, прогнозира той.