Не всички продукти в ЕС имат стандарти. От хранителните продукти много малко са базирани на директива – като като шоколада, конфитюра, меда. Това каза в предаването "Тази сутрин" Меглена Кунева.

"Въпрос на подход е. От една страна ние казваме – твърде много директиви, не искаме непрекъснато да ни се меси Европа, не искаме Европа да ни казва. В момента обаче, в който производителите са свободни да направят това, което те решат според националните изисквания на страната, ние казваме: „А, не, дайте ни едно законодателство, което да е едно и също за всички”, добави Кунева.

По думите й на нас ни трябват много сериозни лаборатории и това е един от големите проблеми на България. Много от нашите храни, продукти и стоки се изпращат в Германия, за да бъдат тествани, защото нямаме лаборатории.

"Всичко, което можем да направим по-добре за себе си е свързано с функциониране на нашите национални институции – лаборатории, честни лаборатории, липса на корупция, за да може наистина да се спре фалшивото и много ясни етикети".

Защото на един етикет е написано за една храна, че съдържанието на сол тук е различно, отколкото в Полша, Франция или Испания. Нека това да бъде ясно казано, препоръчва Кунева.

Аз не съм против това да има директиви за всичко, но това е много сериозен разговор с промишлеността и с обществото, за да се види наистина ли ние искаме това – да има директиви за всичко, коментира още тя.

"Колкото до продуктите, ние имаме възможност, когато се съберем всички нови страни, защото ние сме достатъчно на брой, да кажем дали има едни и същи изисквания към абсолютно всички продукти, което към момента го няма като формално написано изискване и да се отстрани това, с което досега се е живяло, казвайки, че страните имат различни хранителни навици, различни хранителни вкусове и затова могат да бъдат различни съставките – например повече сол или по-малко захар и обратно. Ако това ни е проблемът с Европа на две скорости, уверявам ви, той лесно може да се реши”, каза Кунева.

Стандартът на живот е нещо много важно, но той зависи от самите страни членки. Колкото до продуктите ние имаме възможност, когато се съберем всички нови страни, да кажем дали има едни и същи изисквания към всички продукти, което го няма в момента като формално написано като изискване. Този проблем лесно може да се реши, смята Кунева.

Когато поставяме такова изискване, аз съм „За” да има повече защита за Източна Европа отколкото за Западна.

По темата за Европредседателството и дали ще се справи Лиляна Павлова, Меглена Кунева заяви, че въпросът не е свързан с Павлова, а със закъсненията и с това до каква степен разбираме задачите.

Тя добави, че докато е била вицепремиер и се е занимавала с подготовката е направен добър план, от който няма отклонения в момента.

По думите й, това, което не е направено, е как ние обясняваме Европа в България и как обясняваме България в Европа.

Снимка: Ладислав Цветков

Попитана има ли бъдеще „България за гражданите”, Кунева заяви, че не всеки приема еднакъв начин слизането от власт.

„Това, което ме огорчи е, че се появиха напълно фалшиви новини и заявления за напускане. Става въпрос за издръжливост и търпение. В политиката, както и в живота, това са изключително важни качества”, добави тя.

Кунева коментира и срещата на френския президент Еманюел Макрон с руския държавен глава Владимир Путин вчера. Тя каза, че снимката със здравото ръкостискане на Макрон и Путин е сравнявана с ръкостискането между Доналд Тръмп и Еманюел Макрон.

Макрон каза ясно – няма да правя публични изявления, с които да нападам и унижавам моите събеседници, но ще бъда безкомпромисен, за да защитавам ценностите, в които вярвам, добави Кунева.

Снимка: Reuters

В момента истински европейци, които да говорят за консолидацията на ЕС, ни трябват много, каза още тя.

Поводът беше много добре калибриран – една изложба която да подчертае идването на Петър Първи във Франция. Казват, че Путин е човек на символите и за него това уважение, което се показва с тази голяма изложба, има значение, коментира още тя.