Меглена Кунева: Докато антикорупционният закон бъде приет, ще бъдат заметени много следи
По думите ѝ за нас е много важно да го има този закон. Да видим какво можем да направим след общественото обсъждане така че той да се подобри, призова тя
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    1
Меглена Кунева
Снимка: Ладислав Цветков

Докато новият закон за борба с корупцията бъде приет, ще бъдат заметени много следи от всички, които са обект на проверка на закона, а това са хората с власт, имащи достъп до огромни финансови ресурси – депутати, министри, ректори, директори на болници.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV Меглена Кунева – бившият вицепремиер и бивш председател на Движение „България на гражданите“.

Според нея законът няма да бъде факт в следващите две или три години и в това време ще бъдат заметени много следи. Както е предложен, новият закон поверява по административен път за конфликт на интереси и имуществото. Това е всичко, което прави, той не разследва престъпления. За две или три години един имот може да бъде прехвърлен, посочи още тя.

Ако преди две години беше приет закон за борба с корупцията, нещата щяха да изглеждат много по-различно, добави Кунева, но посочи, че „категорично нямаше желание да бъде приет законът. Мен това ме прави много подозрителна“.

Меглена Кунева
Снимка: Ладислав Цветков

По думите ѝ за нас е много важно да го има този закон. „Честно казано, приех с облекчение факта, че макар и последния ден, този закон се появи, значи няма да бъде оставен да отлежава още шест месеца – нещо, което беше напълно възможно. Да видим какво можем да направим след общественото обсъждане така че този закон да се подобри“, каза бившият вицепремиер.

Евгени Стоянов: Новата комисия „Антикорупция” няма да има разследващи функцииЗам.-министърът беше категоричен, че новото звено няма да се използва за политически цели и няма да се превърне в новата ДС

За предишния законопроект, станал известен като „Закона Кунева“, който не беше приет, тя посочи, че в него е имало „така проблематичните неподписани сигнали“. „Те са един от най-важните елементи на закона, защото показва желанието на правителството и цялото обществото да събере непримиримите противоречия между хората, имащи власт и тези, които искат да ги контролират, след като сме демокрация – каза Кунева. – В почти всяка страна, особено в англосаксонските системи, го има правото да дадеш сигнал и възможността да дадеш доказателства, но да не сложиш името си. Неподписан сигнал има включително и в ОЛАФ – европейската служба за борба с измамите. Т.е. идеята, че това бъде съседът, които ще ти направи нещо много лошо през донос, е абсолютно фалшива. Това е нежелание да се види истината, че работим в посока на това държавата ни да стане по-добра. В момента тези сигнали трябва да са подписани и задължително трябва да има факс, забележете, и имейл. Питам, при това положение, както видяхме „Суджук гейт“ или случилото се във Фонда за лечение на деца в чужбина, където си абсолютно зависим, колко хора биха рискували наистина да сложат имената си и колко хора имат доказателства за това, че нещо лошо се е случило, могат да дадат сигнал, но просто си замълчават“.

Меглена Кунева
Снимка: Ладислав Цветков

„Аргументите в противна посока бяха, че може да изтече информация и ако това стане, човекът, срещу когото е сигналът, ще загуби доброто си име. Ако това е проблемът, нека направим така, че тази информация да не изтича. Но верен сигнал, който не е подписан, просто да го изхвърлим в кошчето, според мен така ще стигнем до още по-големи скандали“, каза още Кунева.

Нов орган ще използва подслушване и доброволни сътруднициВластта с пореден опит за борба с корупцията по високите си етажи

Според нея председателят на новия антикорупционен орган трябва да се избира от квалифицирано мнозинство. Има различни модели за избор и ако държавата сериозно реши да гарантира независимостта му, всеки модел може да се окаже добър. Но ние все още не сме такава държава, добнави тя.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 4
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре