Одитът на Медицинския университет в София е показал финансови злоупотреби и редица нередности. Данните ще бъдат предадени на прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по повод резултатите от окончателния доклад на одиторите в МОН, цитирана от пресцентъра на министерството.

Констатациите са много притеснителни, ще следим внимателно за изразходването на публични средства, посочва Кунева.

Одиторите са констатирали липса на прозрачност и незащитени интереси на университета чрез сключени договори за рекламиране на обучението и изплащане на комисионни, както и при провеждане на обществени поръчки.

Проверката обхваща периода от 1 януари 2014 г. до средата на 2016 г.

Става дума за незаконосъобразно сключвани договори за обучение в чужбина и ръководството на Медицинския университет в София незабавно трябва да прекрати изнесеното обучение на студенти в центрове в Швейцария и Германия, както и за образователен франчайз в Кипър.

Установен е и прием и обучение на чуждестранни студенти срещу заплащане в несъответствие с Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование. Нарушения има и при командировки в чужбина, както и при определяне на трудовите възнаграждения в университета, посочват от МОН.