Предварителното медийно огласяване на акцията в печатница „Мултипринт” в Костинброд в деня за размисъл преди изборите на 12 май я е провалило. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, ден преди да обяви официално подробности по случая с намерените 350 000 бюлетини в помещението.

Според него запалването на фитила на „новинарската бомба” е попречило на събирането на доказателства, изместило е датата на провеждане на самата акция, което не е било в интерес на прокуратурата. Цацаров допусна, че при други обстоятелства ситуацията е щяла да се развие по различен начин.

Новината изтече в някои медии по обед в събота, „подгрята” като провален опит за манипулация на изборите от страна на ГЕРБ. Случаят беше използван от опонентите на управлявалата до скоро партия за спечелване на дивиденти и за отправяне на похвали по адрес на прокуратурата за бързата й реакция.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и заместникът му Цветан Цветанов „разпознаха” в случилото се схема с участието на БСП, ДПС и държавното обвинение. Днес обаче Цацаров заяви: „Не знам как някой ни определи като участници в сценарий, при положение, че никога не сме оповестявали, че тази акция е свързана с някоя определена партия”.

В нощта на изборите Цветанов благодари на бившия главен прокурор Борис Велчев, че „не е допуснал прокуратурата да участва в изборния процес”. Това припомняне накара Цацаров да реагира много остро: „Ако на някой му харесва прокуратурата да се държи като пасивен наблюдател, значи е объркал времето, оценките, човека и всичко друго”, обяви главният прокурор.

В уточняващото съобщение на прокуратурата за акцията с бюлетините в събота, което дойде след „истерията”, наводнила публичното пространство, наистина липсваха конкретни имена на партии.

„В складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12.05.2013 г. До 08.05.2013 г. „Мултипринт" ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10.05.2013 г. бюлетини са извън тези количества”, се посочваше в съобщението на държавното обвинение.

Малко по-късно през деня стана ясно, че в обявлението за възлагане на обществена поръчка за отпечатване на бюлетините и другите изборни книжа за парламентарните избори на 12 май изрично се определя, че тиражът е увеличен с 10% спрямо броя на избирателите и че до приключване на изборите макулатурата (негодните бракувани бюлетини - бел.ред.) се съхранява в печатницата.

  • Нито едно доказателство Желязков да е виновен за аферата "Костинброд"
  • Прокуратурата се съгласи, че никой не е виновен за аферата "Костинброд"
  • Единственият обвиняем по аферата "Костинброд" Росен Желязков не е виновен
  • Делото за аферата „Костинброд" - на финалната права
  • СГС заседава по делото за аферата „Костинброд”
  • Служител на костинбродската печатница: Прокуратурата показваше бракувани бюлетини
  • Съкратен процес за костинбродските бюлетини
  • Случаят "Костинброд" - обратно в прокуратурата
  • СГП протестира срещу връщането на делото "Костинброд"
  • Съдът спука прокурорския балон "Костинброд"