Медици и жители на Враца протестират в защита на местната болница
В нея се намира единственото спешно отделение в областта
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Враца, протест
Снимка: bTV

Пореден ден на недоволство във врачанската болница. Този път към медиците от здравното заведение, изправено пред фалит, се включиха и много граждани. 

Продължават протестите на работещите във врачанската болницаМедиците са в готовност да подадат колективна оставка заради тежкото състояние на лечебното заведение

В лечебното заведение, което има дълг от 13 млн. лв., е единственият спешен център в областта. В него се лекуват най-тежките случаи в региона.

„Тази болница е останала единствената що -годе работещата в окръга, болницата в Оряхово е закрита, в Козлодуй не работи, от два месеца нямат реанимация, което ще рече, че нямат и хирургия. Първо населението ще плати всичко, което става в окръга и в здравеопазването в България, а някои от тях ще го платят с живота си, защото не могат да стигнат до София всички, а и София не може да поеме всички, както каза една колежка: България не е София” , коментира д-р Богомил Павлов, началник на операционен блок в болницата във Враца.

В момента в болницата се лекуват 230 пациенти.

Тази сутрин по bTV зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков каза, че държавата ще се опита да помогне на болницата във Враца, както и тази в Ловеч, която също има големи дългове.

Мирослав Ненков: Къде ще е седалището на ЕМА решават страните в ЕС, не служителите ѝЩе опитаме да спасим болниците във Враца и Ловеч, но общините трябва да помогнат

Държавата няма право да извади пари и да ги даде на болниците, защото Европейската комисия ще ни накаже. Болниците са търговски дружества”, напомни зам.-здравният министър. Той уточни, че има банки, които са готови да помогнат на лечебните заведения, но искат гаранция от общините. В тези болници държавата и общините са съсобственици, но общините нищо не дават, допълни той.

Днес следобед в Министерството на здравеопазването ще има среща с представители на община Враца и Ловеч.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре