Какъв е отзвукът след заканата на американския президент Доналд Тръмп да прекрати лотарията за „зелена карта”?

България е сред страните в Европейския съюз с най-много желаещи да получат възможност за легална емиграция. Близо 100 000 души опитват късмета си за легална работа зад Океана.

От октомври  българите могат подават формуляри по Програмата на САЩ за разнообразяване на имигрантския поток за 2019 година.

По програмата за 2015 г. са се включили 48 840 кандидати, като придружители са участвали още 42 339 души, или общо 91 179 българи. Спечелилите са 782. През 2014 г. издадените визи са 970, а през 2013 г. –  914.

Снимка: btvnovinite.bg

Драматичните събития в Ню Йорк от вторник събудиха дебата „за” или „против” отпадането на „зелените карти”. Не закъсня и поредният туит на Тръмп. 

„Терористът е дошъл в Съединените щати чрез така наречената „Лотария за разнообразяване на имигрантския поток”, лотарията „зелена карта”. Искам визова програма, която да се основава на качествата на хората”, написа американският президент. 

Николай Митковски печели „зелена карта” през 2011 г. Година и половина работил в Чикаго като механик. Избира обаче да се върне в България. 

Спечелил, заминал и се завърнал, Николай е категоричен, че „зелената карта” дава безценен опит и в професионален, и в личен план. „Тя дава възможност да работиш каквато искаш работа. Ти си със статут на американец, просто нямаш право да гласуваш”, посочва той. 

От американското посолство у нас обясниха, че в момента „зелената лотария” протича по обичайния начин.  

„В момента допълваме имиграционните правила в Съединените щати, но продължаваме да провеждаме интервюта. Визовата програма е без промяна”, поясни Кейт Макгиъри, генерален консул в посолството на САЩ. 

И докато пътят към американската мечта не се промени, остават предупрежденията за възможни измами. „В никакъв случай не бива да вярвате на някой, който ви се обажда или ви изпраща имейл, че сте спечелили. Това със сигурност е измама. А ако някой ви поиска каквито и да е пари – и това е измама”, подчерта Макгиъри. 

Единствено спечелилите лотарията и преминали през интервю кандидати плащат такса за виза в посолството на САЩ.