Народните представители отхвърлиха проектопромените в Изборния кодекс, които биха въвели мажоритарен вот на изборите за парламент.

Промените бяха подкрепени само от 98 депутата от ГЕРБ и „Воля”, един народен представител се въздържа, а 121 се обявиха против.

Това развитие беше очаквано, след като вчера ДПС обявиха, че са преразгледали позицията и макар първоначално бяха „за”, в  последния момент решиха да не подкрепят мажоритарното гласуване.

Измененията, внесени от Цветан Цветанов и група народни представители, предвиждаха създаването на мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура и 240 едномандатни изборни райони.

Според проекта кандидатите за народни представители се предлагат за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район – т.е. без да може да бъдат включвани в кандидатска листа на друга партия, коалиция или инициативен комитет.

Предвиждаше се наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят с указ на президента въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението.

Предлагаше се още в едномесечен срок преди първите избори за народни представители по мажоритарната изборна система българските граждани, живеещи извън България, да могат да подават заявления за активна регистрация за гласуване извън страната чрез сайта на ЦИК.

Друго предложение беше намаляване на годишния размер на държавната субсидия за партиите и коалициите за един получен действителен глас на 1 лев.

Депутатите не приеха и поправките, предложени от ДПС, който биха сложили край на т.нар. „Феномен 15/15”, т.е. избирането на кандидат от партийна листа, чийто номер съвпата с номера на самата листа.

Срещу тези поправки се обявиха 113 народни представители, 69 се въздържаха, а „за” бяха 24-ма.

Други от предложените от ДПС промени предвиждаха да се отменят задължителното гласуване, както и квадратчето „не подкрепям никого”, а също и да се въведе възможността за използването на майчин език по време на предизборната кампания от лица, които се самоопределят като принадлежащи към малцинствени групи в България.