Когато се обадих на 112, никой нямаше нужда от спешна медицинска помощ. Това заяви пред камерата на bTV Мариян Иванов, оказал първа помощ на 18-годишния Тодор, който издъхна на улицата във Враца. „Едно насинено око и една разбита уста не са причина да се вика Спешна помощ”, добави планинският спасител.

„Не видях да има зачервяване по тялото, камо ли подутини или синини, когато му вдигнах дрехите”, каза той и допълни, че е реанимирал, защото е видял симптоми за инфаркт.

Той обясни, че не е видял бой и че скандалът с удари се е случил преди той да отиде там.

Ако е имало скандал между Тодор и двамата братя, той е бил преди това. Когато пристигнах, всичко беше затихнало.

На мястото е имало спряло такси и Мариян е предположил, че има блъснат човек от въпросното такси или от автомобил, минал преди това:

„Защото се отвориха вратите и клиентът на таксито слезе пръв и започна да създава, ако мога така да се изразя, скандал към тримата. Първите му думи бяха: „Пуснете го бе, вие знаете ли кой е той” и от тук вече реплики от единия от двамата братя – Иван, каза: „Разкарай се оттук, вие знаете ли кой съм аз?, Знаеш ли кои сме ние?”. В този момент Десислав разговаряше с някой и каза: „Идвай по-бързо, звънни отново на полицията, че още не идва полиция. В този момент продължи спора между Иван и клиента на таксито „кой си ти, кой съм аз”.

Към момента, в който аз пристигам, виждам следната ситуация - Десислав с посинено, затворено око, след минута-две вече имаше оток, Иван беше с разбита уста, Тодор в средата стоеше, беше му доста забавно.

Когато се обадих на 112 и казах да идва патрул по-бързо, той тогава започна: „Айде да идва тази полиция по-бързо, да видим кой е виновен, дори с усмивка, напълно спокойно, малко превъзбудено.

Тодор, както държеше бокса в ръката, предадох на 112 какво виждам, пусна бокса, момчето от таксито го взе и тръгна обратно към таксито. На средата на пътя имахме словесни дразги с него, обясних му да върне бокса и да го остави в краката на тримата, защото автоматично става съучастник в местопрестъпление, всички, които сме тук, сме свидетели и ще има да пишем след това какво се е случило.

В този момент се беше появила вече майката на Тодор и я чух как му крещеше: „Стига бе, не ти ли писна, само скандали”, той вика: „Виж какво ми направиха колата, ма, виж ми огледалото, като дойде полиция ще видим кой кой е”. В този момент тя: „Ти за едно огледало ли си?” и тъкмо той да каже нещо и се срина на земята".

В коментар на снимката, разпространена в медиите, на която се вижда как един от братята е посегнал към Тодор, Мариян Иванов каза:

„Имаше едно сбутване – де факто Тодор бута Иван и се опитва да се дръпне от Десислав, в този момент Иван отново посегна и му хвана ръката. Аз удар не съм видял от който и да било към когото и да било. Всичко, което е било като скандал, разярил се с удари, е било преди аз да дойда. „Когато момчето вече падна, някой се затича с едно шише с вода,

майката каза: "Никой да не го пипа, той си има здравословни проблеми".

Аз първоначално предположих, че е епилептик, такъв човек не се пипа, те сами възстановяват жизнени функции. След секунди, когато някой тръгна да го мокри с вода, аз само привиках: „Не го мокри”, за да не попадне вода в устата и да не се задави. В този момент майката започна да крещи: „Той умира, той умира, има ли някой, който може да му помогне”. Аз вече взех решението, че оставам лицето, което взе бокса и ще оказвам някаква помощ.

Момчето се свлече по портата, опита се да се изправи на два, на три пъти, тогава аз, приятелката му, майката...вече в този момент не знам кой накъде дърпаше. Аз го поставих да легне, първо му обърнах главата надолу, ако има попаднала вода, да не се задави, нямаше.

Когато го спуснахме да легне, той нямаше пулс, аз не улавях пулс, защото съм манипулирал с тези неща. Не се улавяше пулс както на врата, така и на ръцете, както и на гърдите, когато после гледах за някакви травми, преди да правя сърдечен масаж.

Той нямаше нито зачервявания, нито някакви белези по тялото, но не се улавяше дори и сърдечна дейност".

Защо не е повикана линейка?

"Когато аз се обадих на 112, никой нямаше нужда от спешна медицинска помощ. Едно посинено око и една разбита уста не са за спешна медицинска помощ. Нямаше никакви наранявания по лицето, по носа и в устата. Защото, когато реанимирам, аз първо гледам да няма външни предмети в устата, които да го задавят, да затруднят дишане, както и да няма отнякъде кръвотечение. Една капка кръв да му влезе в дихателните пътища и да се задави.

По тялото аз не видях да има дори зачервяване, камо ли подутини или синини, към момента, в който аз буквално му вдигнах дрехите над гърдите, коремът му беше мек, нямаше остър хирургичен корем, което е симптом за вътрешен кръвоизлив, мек, отпуснат корем, гърдите бяха бели, чисти. Буквално за една минута побеля", каза Мариян.

Той обясни, че е старши планински спасител от 12-13 години, планински спасител е от 15 години, работил е на Боровец шест сезона, има над 600 – 700 случая, в които е оказвал първа помощ.

"От момента, в който Тодор падна, докато дойде линейката не са минали повече от 5-6 до 8 минути. Сравнявам го спрямо 8-10 пъти като съм правил сърдечен масаж".

Десислав оказвал ли е първа помощ на Тодор?

"Когато поставих лицето да легне, Десислав му отвори устата и вика: „Той си гълта езика, той си гълта езика”. Аз му казах: „Ако искаш да му помогнеш – ето ти го, ако не – ме остави да си свържа работата". Както и на средата на реанимирането до пристигането на линейката, пристигна и баща му и веднага беше с думите:”Как е детето ми”, аз викам „Диша, ако искаш – ето ти го, ако не ме остави да си върша работата. В този момент полицай му каза: „Остави го, той знае какво прави” и човекът се помести и не се е месил повече, както съм изгонил Десислав, така съм изгонил и бащата”.

Приятелката му е единственият човек, който той е помолил за съдействие.

"Държеше му краката вдигнати, за да може кръвта да се концентрира към мозъка".

Има ли притеснения, че той самият по някакъв начин е допринесъл за фаталния инцидент и че самата първа помощ не е била адекватна?

"Аз съм го предал с дишане, със събрана зеница на лекаря, лекарят го е поддържал също в клинично състояние до пристигане в болница, там го е приел друг лекар. Разбирам от различни източници, че половин – един час след това момчето е починало в болницата.

Не мога да имам предположения от какво е починал Тодор. Мога да кажа защо реанимирам и какви симптоми виждам, сърдечен арест, ще го кажа по-просто – симптоми за инфаркт. Това, което аз не улавям пулс – има дишане, съответно намалена сърдечна дейност и отслабено артериално налягане".

Видял ли е агресия, проявена от двамата братя Дамянови?

"Нито от двамата братя Дамянови, дори сега им разбирам и фамилията към този момент, нито от страна на Тодор".

Мариян беше категоричен, че не познава нито една от страните, нито един от участниците: "Дори на Тодор майка му разбирам вечерта от медиите, че тази жена е майка на Тодор".

Мъжът се оплака, че са го нападали във Фейсбук:

„Получил съм заплахи дали съм бил видял това, което съм казал, „сигурен ли си, че е имало бокс”, такива заплахи.

Мариян Иванов поясни, че няма да стане свидетел на нито една от страните и ще се яви в съда само ако бъда призован от прокурор или съдия. Той е отказал както на майката на двамата братя, така и на другото семейство, когато го е потърсил братът на Тодор.

Спасителят добави, че са му предлагани облаги.„Автомобил ми бе предложен от национална медия, за да гостувам в живо предаване в студио. Но аз отказах. По телефона не знам с кого говоря и това е причината да исках да направя изявление, но да присъстват поне две национални медии”, обясни Мариян.

Тодор не е имал сърдечен проблем, категорични бяха майка му и брат му.

За довечера във Враца се готви контрапротест в защита на двамата братя, които са обвинени за смъртта на Тодор. Братът на загиналото момче попита: "за какво ще протестират, затова, че са си вкъщи ли?"

  • Съдът пусна под гаранция братята, обвинени за смъртта на Тодор
  • Нов свидетел на смъртта на Тодор: Удряха го в главата и го ритаха
  • Близките на Тодор: Той не е имал сърдечни проблеми
  • Продължават протестите във Враца заради смъртта на Тодор
  • Враца е в шок след пускането от ареста на обвинените за смъртта на Тодор
  • Забраниха на братята, обвинени за смъртта на Тодор, да напускат страната
  • Враца се готви за нова вечер на протести заради Тодор
  • Братът на Тодор: Колко такива случаи не стигат до медиите?
  • Пуснаха под домашен арест обвинените за смъртта на 18-годишния Тодор
  • Враца е разделена на две за вината на братята, убили Тодор