Владимир Стоянов, обвинен в побой над акушер-гинеколожката д-р Албена Гагова от болница „Шейново”, е с богато криминално досие. Той е задържан на 2 юли за 72 часа.

В събота – 1 юли, той нападна лекарката, която тъкмо бе изродила детето му, защото отказала да му даде плацентата на бебето в неработния ден и без необходимите документи.

Криминално досие

Още през 1997 година, когато е бил непълнолетен, Стоянов е осъден за притежание на наркотици и грабеж. Три години по-късно пък влязъл незаконно в България и пак бил осъден. Той обаче вече е реабилитиран по 3-те присъди и се води неосъждан. 

През октомври миналата година пък бил задържан за това, че криел 22-ма иракчани в къща в София. Бил в ареста 2 месеца, но след това съдът го е пуснал под гаранция. 

Сега срещу Стоянов е повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на медицински специалист при изпълнението на службните му задължения, за което може да бъде осъден на затвор от 1 до 5 г.

Той отрича за нападението.

Предисторията

На 1 юли посред бял ден пациентка на д-р Албена Гагова ражда здраво бебе.

Бащата Владимир Стоянов твърди, че се занимава с генетични изследвания и настоява да получи плацентата на новороденото. Лекарката се обадила на шефа си.

„Аз чувах гласа на бащата, който беше доста агресивен, и казах: "Кажи му, че ще съхраним плацентата както трябва. В понеделник, като дойда на работа ще видим дали има разрешителни", спомня си д-р Румен Велев, директор на болница „Шейново”.

По-късно една от акушерките намира д-р Гагова в безпомощно състояние.

Лекарката няма спомен за инцидента. Тя е със счупен нос, комоцио, разкъсана устна и множество наранявания. Колегите й са в шок.

Д-р Гагова ще отсъства по болест поне 2 месеца, докато се възстанови напълно физически и психически.

Реакции

От здравното министерство съобщиха, че не са издавали разрешително на фирмата на името на мъжа за работа с биологичен материал. Компанията му се занимава със строителни и други дейности.

Утре прокуратурата ще иска от съда най-тежката мярка за неотклонение за Стоянов – задържане под стража.

В болница „Шейново” пък ще има символичен протест.

„Какъв човек трябва да си в този момент, в който ти се ражда дете, ти да си способен на агресия срещу човекът, изродил детето ти”, пита д-р Велев. 

И майката и бебето са добре. За тях продължава да се грижи екипът на Шейново.