Софийската математическа гимназия (СМГ) е училището в София с най-висок минимален бал за прием от първото класиране в гимназиите след седми клас. Това съобщи при представянето на резултатите от първото класиране след седми клас в София началникът на Регионалното управление на образованието в столицата Ваня Кастрева.

През тази година максималният бал за прием след седми клас е 500 точки.

И в предишните две години отново СМГ беше училището в София с най-висок минимален бал за прием след седми клас. 

На второ място по минимален бал, след СМГ, е 91-ва Немска езикова гимназия, а на трето място е 73-то Средно училище "Владислав Граматик" с минимален бал 434, 500 точки. На четвърто място е 164-та Испанска езикова гимназия с минимален приемен бал 412,500 точки, след нея е Технологичното училище за електронни системи към Техническия университет, в което последният приет ученик е с бал 410, 500 точки. То се появява за първи път в класацията на десетте най-добри гимназии в София, тъй като до миналата година имаше собствен прием, отбеляза Кастрева.

Тя съобщи, че на шесто място е Първа английска езикова гимназия в София, с минимален бал на последния приет ученик 399 точки, след нея е Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън"с - с минимален бал 397, 500 точки. На осмо място е 9-та Френска езикова гимназия с минимален бал за училището 375 точки, на девето място е 22-ро Средно училище "Георги Раковски" с минимален бал 361,500 точки. На десето място в София е 35-то Средно училище "Добри Войников" с минимален бал на последния приет ученик 355 точки.

С най-нисък минимален бал - 30 точки, в София е 172-ро обединено училище "Христо Ботев", преди него са Професионалната гимназия по селско стопанство "Бузема" и 59-то обединено училище. Това са трите училища с най-нисък минимален бал в столицата. Обединените училища са нов вид училища и ще обучават ученици до десети клас.

В София най-желана от седмокласниците е паралелката с профила "Чужди езици" - испански и английски език, в 164-та Испанска езикова гимназия, за която 2405 ученици са заявили желание да учат в нея, съобщи Ваня Кастрева. Тя отбеляза, че по брой на желанията следва паралелката с профила "Чужди езици" - английски и испански език, в 22-ро Средно училище "Георги Раковски", която е посочена от 2239 ученици. На трето място е паралелката с профила "Чужди езици" на Втора английска гимназия, предпочетена от 2049 ученици. Сред професионалните гимназии най-желана от седмокласниците е специалността "Банково дело" с английски език в Националната търговско-банкова гимназия, посочена от 1585 ученици.

Oт първото класиране за прием в гимназиите са класирани 8137 ученици, некласираните ученици са 513, а свободните места след първия етап на класирането са 611. За всички некласирани ученици има свободни места в гимназиите.

От обявените за прием 127 професионални паралелки в столицата са закрити 14 паралелки след първото класиране в седми клас.