Пътниците на БДЖ се оплакват от масови закъснения на влаковете. Железопътната компания признава за проблема и го обяснява с временен недостиг на локомотиви.

За да тръгне един влак на път, му трябва локомотив. Затова често се налага един влак да изчака друг влак, за да ползва същия локомотив. Така се натрупват закъснения и целия график се нарушава.

От БДЖ обясниха, че закъсненията са заради недостиг на локомотиви, защото старите латвийски електрички на повече от 40 години ще бъдат изведени от експлоатация.

От София до Мирково са 70 километра. С влак заради закъсненията разстоянието може да бъде изминато най-бързо за 2 часа.

Преди дни Кристина пътува от Варна за София. Край Пордим влакът спира за повече от два часа, защото локомотивът прегрял. „По средата на пътя влака спря в средата на полето и ни казаха, че е загрял локомотива. мина час два и след това вече тръгнахме”, разказва тя.

БДЖ не подсигурява алтернативен транспорт, нито вода на пътниците. Кристина обаче не възнамерява да съди компанията, защото цената на билета е 7 лева и реално няма как да й платят за изгубеното време.  БДЖ също няма практика да компенсира пътниците си, но любезно се извинява на клиентите си.

От БДЖ съобщиха, че правят всичко възможно спрените от движение мотриси да бъдат заменени с друг подвижен състав и че постоянно правят ремонти на локомотивите, които продължават дълго. Нови локомотиви не се предвижда да се купуват. Ще се използват докато е възможно старите чехословашки локомотиви, които също са на повече от 30 години.