Близките на бившият кмет на Стрелча Иван Евстатиев смятат, че образът му е демонизиран. В случая има само политика, но не и нещо криминално, смятат те. „Дайте да не си играем със съдбите на хората сега, много ви моля...”, призова брат му Динчо Евстатиев по-рано днес.

Евстатиев бе задържан и обвинен в изнасилването на 16-годишно момиче, но получи инсулт в ареста и бе настанен в болницата в Пазарджик.

За пореден път жителите на Стрелча излязоха на протест срещу Евстатиев. Планират и утре да протестират в Панагюрище, тъй като съдът в града трябва да вземе решение да освободи ли бившият кмет, или да потвърди мярката „задържане под стража“.

Хората от Стрелча не вярват, че бившият кмет е болен, защото „за 10 дена хвана всички болести, описани в медицинските книги“. Според тях върху съда и прокуратурата се оказва огромен натиск Евстатиев да бъде освободен, като се изтъкват здравословни причини.

По думите на главния прокурор по делото - Пламен Пантов, няма основателни причини да се измени мярката на обвинения. Според Пантев в изготвената експертиза е отговорено на въпросите, касаещи състоянието на Евстатиев. "Вещите лица ще бъдат изслушани утре, експертизата ще се приеме", допълни той.

Заключенията са от лекарите, извършили петорната експертиза са от Пловдив.

От болницата, в която се лекува обвиненият, съобщиха за bTV, че Евстатиев вече е добре, започнал да отговаря на лекарите и два пъти дневно му се прави рехабилитация.

Близо месец протестите не са стихвали, а от днес родителите на жертвата също ще присъстват на тях.

Бащата на момичето каза, че вярва на съда и е убеден, че извършителят ще понесе цялата строгост на закона.

На този етап не е ясно дали утре Евстатиев ще присъства на заседанието, което ще се проведе в съда в Панагюрище.