Марица и Тунджа продължават да се покачват. Нивото на Тунджа при Елхово е най-високото от 50 години. Критичният праг на Марица край Свиленград също беше надхвърлен.

Нивото на язовир „Копринка” е спаднало с 3 сантиметра и засега се поддържа баланс между притока в него и изпусканите води. Изпускането на „Жребчево” продължава.

От напоителни системи съобщиха, че място за паника няма заради изпускането на язовира, тъй като това се случва напълно контролируемо и още утре в Ямбол нивото на река Тунджа ще спадне. Много хора обаче продължават да бедстват.

Бедстващи по поречието на Тунджа

Село Нова махала в община Николаево е наводнено от Тунджа. Над 40 къщи бяха превзети от водата на реката, а улиците се превърнаха в море. Хората са изкарали кошмарна нощ.

„Имам чувството, че река Тунджа върви отпред. Тъмно е, никакъв ток, нищо, нищо няма. Разбирате ли, нямаше ток, и не знаехме, много страшно”, казва една от потърпевшите Гергана Сербезова.

До наводнените къщи се стига само с високопроходими автомобили. 56 души са евакуирани.

„Днес с тази УАЗ-ка, разнесохме храната на възрастните хора от Домашния социален патронаж, купихме им необходими лекарства, хляб им разнесохме по къщите”, заяви кметът на Николаево Косьо Косев.

Според него ако язовирите са били изпуснати преди да започне да вали, бедствието е можело да се избегне.

Критична остава обстановката и в Елхово. Нивото на река Тунджа край града се задържа през целия ден. Пътят към селата Изгрев и Пчела е почти залят.

И тази вечер остава затворен пътя Стара Загора - Казанлък, защото Тунджа излезе от коритото си край село Ягода.

Бедствено остава положението и в Гълъбово. Очаква се тази вечер да бъде приключена дигата да приключи тази нощ и да се възстанови електрозахранването. Един квартал в Раднево остава наводнен. За наводнени къщи се съобщава и в Мъглиж.

Марица прехвърли критичния праг

Около 19 ч. Марица прехвърли критичния праг край Свиленград, като нивото ѝ е вече 5,03 м. Службите обаче очакват още по-голямо покачване на реката.

За втори път за последните дни Марица показа мощта си и заплаши да залее Свиленград. Нивото на реката достигна критичния и изплаши жителите на крайбрежната улица, които още помнят последното наводнение.

„Не сме спали 24 часа. Ние живеем тука. Всеки сантиметър гледаме. Ние се наводнихме преди три години. До кръста имаше в хола вода. Съборих си къщата, направих нова”, обяснява един от притеснените.

На най-критичните точки властта започна да строи диги от чували с пясък, но въпреки това водата си намери пролуки и влезе в града. Придошлата река рязко вдигна и нивото на канализационните води и за да не избие през шахтите, започна източването им с помпи

„Ако по някакъв начин се прекъсне електрозахранването в рамките на минути, може би на час, градът ни ще остане под вода, обясни кметът Георги Манолов. За да избегнат риска, от кметството поискаха от държавата аварийно захранване.

За това че Марица е опасна от областната администрация в Хасково алармираха още преди месец. Почистването на реката и поправянето на скъсаните диги обаче ще струва много пари, които не са по силите на отделните общини, затова решението на проблема е в ръцете на правителството.

Без питейна вода са редица села в Хасковско. Марица заля помпени станции на ВиК, като е възможно проблемът да остане с дни.

Бедственото положение в Съединение беше отменено в късния следобед. Нивото на язовирите е спаднало и те вече преливат контролирано. Поне с два метра е спаднало и нивото на река Потока, която потопи десетки къщи.

Бедствено в Пещера

Частично бедствено положение обявиха в Пещера заради активизирало се свлачище на пътя за курорта „Свети Константин”. В момента пътното съоръжение е проходимо в едната лента.

Свлачище затрупа и улица в асеновградския квартал „Горни Воден”. 12 семейства от улица „Харманите" не могат да достигнат до домовете си с кола.

Повече от седмица без ток

След тежка авария на далекопровод в Белоградчишко четири селища все още са без ток. Останалите засегнати села се захранват с алтернативни електропроводи с много по-малка мощност.

Днес за транспортирането на новия стълб се очакваше хеликоптер, но заради лошото време мисията беше отложена за утре.

По данни на ЧЕЗ други аварии са оставили на тъмно 10 хиляди души в Монтанско, без ток са и над хиляда жители във Врачанско.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите