Екипът на bTV, който беше в Мосул заедно с международната организация „Четири лапи”, се завърна. Организацията трябваше да спаси оцелелите животни в зоопарка в града, който се намира само на 2,5 км. от зоната на военни действия, от „Ислямска държава”.

„Четири лапи” са били извикани от местните хора, разказа Марина Евгениева. Въпреки че са супер бедни и са изложени постоянно на бомби, те са се опитвали да спасят животните като са им давали храна и вода.

„Удивително е, че по време на война, когато животът ти е застрашен, ти рискуваш живота си, за да помогнеш на друго живо същество”, каза Марина Евгениева.

Лъвът е живял с майка си, която е умряла, не го е изяла и е била хербаризирана в клетката, когато са ги намерили, разказа операторът Иван Филчев.

Екипът на „Четири лапи” е бил от осем държави и са работили изключително професионално.

„Акцията продължи рекордно кратко време. Екипът успя за един час да упои животните, да ги прегледа, да определи статуса им, да ги натовари в транспортните клетки”, разказа Марина.

Снимка: Иван Филчев

Тя сподели, че никога не е виждала по-спокойни диви животни. Клетките им са били една до друга и, когато са се събудили по време на пътуването, са се държали като малки кучета, които се разхождат с кола, като брат и сестра.

Д-р Халил все още е на границата с лъва и мечката, тъй като иракчаните не ги пускат да преминат.