Утре България ще има нова номинация за еврокомисар. Решението трябва да бъде взето официално на правителственото заседание.

Още от миналата седмица най-спряганото име за поста е това на Мария Габриел. Тя е евродепутат от ГЕРБ и ЕНП и ръководител на групата на партията в Европарламента.

Неофициално се твърди, че е предложена лично от Жан-Клод Юнкер, а с голяма степен на вероятност можем да кажем, че новият ни ресор в Еврокомисията ще е „Дигитализация”. Страната ни е без свой еврокомисар вече пети месец след напускането на Кристалина Георгиева.  

В ГЕРБ вече няма съмнение кой ще е еврокомисарят на България, но чакат премиерът да си каже. „Надявам се да бъде достоен, да бъде евродепутат и да е жена”, каза само Цвета Караянчева. 

И коалиционните им партньори са категорични, че номинацията ще е изцяло на ГЕРБ и че е закъсняла.

„Закъсняхме много с процедурата, номинацията трябваше да е факт още преди Нова година”, каза Искрен Веселинов от Обединените патриоти. 

В навечерието на заседанието министрите също запазиха мълчание, но обявиха, че са оптимисти.

„Българският комисар е изключително важен, особено предвид председателството, така че аз съм убедена, че ще имаме добро партньорство и добра комуникация”, отбеляза министърът за европредседателството ни Лиляна Павлова. 

След номинацията от българското правителство на Мария Габриел й предстои изслушване и в Европарламента.

Продължава и структурирането на втория ешелон на властта. Днес премиерът Бойко Борисов назначи 10 заместник-министри. Сред тях е бившият социален министър Зорница Русинова и бившият служебен вицепремиер Малина Крумова. Миналата седмица и Кирил Ананиев беше възстановен на поста си заместник-финансов министър.

Снимка: btvnovinite.bg

Неофициално се твърди, че Патриотите искат по един заместник във всяко министерство. За социалното се спряга Султанка Петрова. 

Утре ще станат ясни и шефовете на комисии в НС.

Снимка: btvnovinite.bg

Вътрешната вероятно ще бъде оглавена от Цветан Цветанов. Бивши министри от ГЕРБ също ще получат комисии.