Областният управител на Стара Загора сезира прокуратурата за наводнението на николаевското село Нова махала. Разследва се умишлено разрушаване на защитни земни маси в близост до река Тунджа.

Вече пети ден хората от Нова махала газят във вода в очакване на помощ от държавата. От събота сутринта селото вече е проходимо, но пътят до някои къщи все още е силно затруднен.

От понеделник започва опис на щетите. От кметството поискаха държавата да финансира  изграждането на скъсаната дига на Тунджа, наводнила селото. Фирма от Стара Загора изяви желание да дари техника, с която да се възстанови съоръжението.

Все още не е отменено бедственото положение на територията на общините Раднево, Гълъбово, Мъглиж и Николаево. Държавните институции обаче липсват.

На петия ден след потопа

Сухи улици, наводнени дворове – така хората от горната махала на село Нова махала прекараха и съботния ден.

Следобяд дойде и дълго чаканата помощ от държавата. Пожарникари се включиха в отводняването с две помпи. Малко преди залез слънце на помощ дойдоха и военни.

„Никой не е дошъл да ни погледне, нито кмет, нито никой. Добре, че са комшиите тука, та дойдаха. Отиде ни всичкото - цялата ни къща е пълна, вие не можете да влезете да видите нататък какво е”, оплака се по-рано през деня възрастна жена.

„Какво ще правя сега – пълно е с вода. Телевизори - вода, хладилници - вода, всичко вътре е вода. Няма къде да спя аз”, обясни Иван Георгиев, чиято къща също е наводнена.

„Боли ни, че просто ни оставиха сами да се оправяме”, сподели съседката му Гергана Сербезова.

За да си направят път до домовете, хората започнаха сами да отводняват дворовете си. Помпата обаче е само една и се използва по списък.

„Като си помагаме един на друг, ще се оправят нещата. Сега ще изчерпим моята вода, после тука на комшиите и ще ги оправим. Ако отпускат поне бензин общината, ще е хубаво”, коментира Минчо Христов.

За да се справят по-бързо с проблема, от кметството поискаха и службите да се включат в отводняването. „Те хората трабвя и сами да си помогнат, доклоктото могат, разбира се, но така или иначе това е наша задача и ние ще докараме по-мощни помпи”, увери кметът на Община Николаево Косьо Косев.

От държавата се очаква и още в събота да започне да изграждането на скъсаната дига на Тунджа, заради която Нова махала бе потопено под вода.

Височината на водния стълб в Елхово премина критичните 395 сантиметра преди седмица. Бяха залети улици, дворове, мазета, постройки, ферми, предприятия в индустриалната зона и хиляди декара земеделски земи.

Частично са залети пътищата от Елхово към селата Изгрев и Трънково, затворени са за леки автомобили и са под полицейско наблюдение.

Тежка остава ситуацията в селата Веселиново и Завой. Пострадали са повече от 60 къщи, обществени и производствени сгради. Обстановката в Николаево също постепенно се нормализира. Нивото на водата пада.

Акция на БЧК

Продължава дарителската акция на БЧК за събиране на дезинфектанти, бутилирана минерална вода, препарати за лична хигиена и консервирана храна за населението в Николаево.

Най-голяма е нуждата от консервирана храна, като за тази цел от областния щаб започнаха разговори с представители на големите хранителни вериги в региона.

310 души получиха хляб, вода и консерви от БЧК, но се притесняват какво ще се случи до края на зимата, след като домовете им са съсипани, а животните са се издавили.

В Николаево, съвместно с общински служители, се изготвят подробни списъци на нуждаещите се хора, за да не се допуска недобросъвестни граждани да получават помощи.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите