Не виждам път назад. Избрала съм да се откъсна от политиката, каза доскорошният вицепрезидент и настоящ зам.-председател на Стопанската камара Маргарита Попова в предаването „Тази събота“ по bTV.

За пет години видях много неща, видях хала на хората. Ще се отдам с целия си професионален и емоционален капацитет на хората в бизнеса – единствените, които дърпат държавата напред, каза тя.

Попова заяви, че засега не е изкушена да кандидатства за поста на главния прокурор. „Изкушения за конкретни постове в прокурорската институция в момента нямам, но животът поднася изненади“, каза тя.

На въпрос дали настоящият главен прокурор е част от решението или част от проблемите в съдебната система, Попова отговори, че много често прокуратурата се оценява различно от обществото – и като решение, и като проблем, така че за Цацаров и колегите му ще се говори и едното и другото. Не трябва да се забравя, че с прокуратурата работи и полицията. Ако там има несполуки, не се работи, както трябва, ако им корупция, няма как прокуратурата да навакса.

Попова отрече да е имала неразбирателство с президента Росен Плевнелиев. „Нямаше фундаментални и принципни различия. Не съм имала никакви проблеми с него. Работих така, както изисква от мен Конституцията. Съветвах, където е нужно, но решенията бяха негови. Разбирала съм се с всички в институцията“.

Попова коментира, че не иска да дава съвети на политиците, а очаква да види тяхното политическо самосъзнание. Самата тя обаче не се учудва на политическите им обещания, защото „винаги е така, а когато минат изборите нещата се повтарят – пак сме недоволни, пак нещо не се случва“. По думите ѝ при казуса с машинното гласуване „трябва да внимаваме в какво ще се вкараме сега, защото няма много време до изборите. Дано да не избухнат повече скандали, отколкото обикновено сме свикнали да преживяваме всеки път преди парламентарни избори“.

Попова отбеляза, че у нас „хората са много разделени – от бедност, от неудовлетвореност, корупцията е в отвратително широки размери – от най-високите до най-ниските нива, а чувствителността намалява“. Според нея България не е най-корумпираната държава в ЕС, но това явление се отразява много лошо на средата – на бизнес средата, на политическата среда, на българския народ като цяло.

Никога не съм била част от каквито и да е било модели – нито бизнес модели, нито модели в политическата класа, нито на каквито и да е лобита. За разлика от други хора, които много говореха за модела Кой, но не и за други модели, които са огледални на Кой и правят невъзможно държавата да върви с големи крачки напред. Винаги съм била индивидуалист, човек на себе си“, каза Попова.

Вижте целия разговор във видеото: