Надяваме се съвместната комисията между България и Северна Македония да намери решение в духа на приятелството и добросъседството между двете държави, заяви говорителят на северномакедонското правителство Мухамед Ходжа в сградата на Министерски съвет на Република Северна Македония, цитиран от местни медии и БГНЕС.  

Повод за изказването му бе позицията на България, изразена от външния министър Екатерина Захариева, че страната ни може да се оттегли от съвместната комисия, ако не се намери решение и общо становище за личността и делото на Гоце Делчев.

Реацията на българското вънщмно министерство бе предизивкана от предложението личността на Гоце Делчев да бъде честван на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

Междувременно политикът от ВМРО – ДПМНЕ Петар Богоевски предложи във фейсбук профила си да се организира телевизионен дебат за личността на Гоцев Делчев, който да бъде излъчен в Северна Македония и България, а преди това да се публикуват всички документи на революционера, засягащи неговия произход и самосъзнание.