Двама възрастни и две деца от Македания - двама бащи и синовете им, са приети в МБАЛ Благоевград със симптоми на хранително отравяне, получено в хотел в Банско.

Македонските туристи са били за уикенда в един от Гранд хотелите в курорта. Те са почивали при условия на ол инклузив. Пострадалите са настанени в инфекциозно отделение, предаде БГНЕС.

Към 3 часа тази нощ от Разлог в благоевградската болница са транспортирани Сашо и Мартин Георгиевски, на 42 и 15 години, и Гьоко и Иван Тасевски, на 42 и 16 години. Съобщили са, че са вечеряли кюфтета, а след няколко часа се почувствали зле - с повръщане и разстройство.

Пострадалите са приети за лечение в МБАЛ-Благоевград около 03.00 часа тази нощ. Първоначално те са били прегледани в болницата в Разлог, но по преценка на специалистите хората са транспортирани в благоевградската болница.

След прегледа в МБАЛ Разлог са приети в инфекциозното отделение на МБАЛ-Благоевград. Съпругата на едно от семействата няма симптоми, тъй като не е вечеряла. Всички пострадали са македонски граждани, живущи в град Скопие.

РЗИ-Благоевград е уведомена за случая. Директорът д-р Лена Павлова е била на място в благоевградската болница, след което е казала, че заминават, за да направят проверка на хотела, в който са отседнали македонските граждани.

Всяко лято в Банско през последните три години се регистрират хранително отравяния, като повечето пострадали досега бяха деца. Става въпрос за инциденти след консумация на изделия от сладкарски цех, който бе затворен, напомня БГНЕС.

От болницата са категорични, че в случая с македонските граждани категорично става въпрос за хранително отравяне. Пострадалите нямат температура, която е характерна за вирусни заболявания.

В ранния следобед двамата бащи и децата бяха стабилизирани. От 450 гости на хотела в Банско, само четиримата са почувствали стомашно неразположение, от хотела отказват коментар, но и останалите гости са се хранели снощи на блок-масата със сервираните наденички, кюфтета и други.

В момента от РЗИ и Агенцията по безопасност на храните вземат проби от кухнята, резултатите ще станат готови към вторник.