Майка на момче от предучилищна група в 86-о училище „Свети Климент Охридски“ във Владая се обърна към институциите, защото според нея възпитателка проявява грубо отношение към децата. В отворено писмо Веселина Христова написа, че на сина ѝ е упражняван психически тормоз от възпитатели и от това е накърнено достойнството и психиката му. Тя приложи и аудиофайл, в който се чуват част от отношенията между възпитатели и деца.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV Христова обясни, че не знае кой е авторът на записа, но му благодари, защото на него тя разпознава гласа на детето си и той е потвърдил отдавнашни нейни подозрения.

Още в началото на годината потърсила помощ от възпитателката – г-жа Димитрова, която я уверила, че няма проблем с детето ѝ – то се справя, макар да е палаво, но щяла „да го пречупи“.

Оттогава детето многократно се прибирало с оплакване, че в групата се крещи, а вечерите „търсело нурофен, за да легне да спи“. В началото на март два дни поред се прибирало със синки на краката, разказа майката.

Зорница Славкова
Снимка: bTV

Директорът на училището Зорница Славкова, каза пред bTV, че е чула записа и ще има проверка, за да се види дали не е манипулиран. След това ще се вземат мерки.

До този момент до нея не са достигали други сигнали за вербална агресия от страна на възпитателката, добави Славкова.

Хора от обществения съвет на училището също казаха, че нямат такива данни.

Люба Севова, чието дете е в предучилищна група, все пак посочи, че не е това начинът да се води диалог.

Васил Николов
Снимка: bTV

Според Васил Николов, баща на първокласник, основният проблем в училището е заниженият контрол. По думите му то е било съсипано от предишния директор и нивото на обучение е паднало.

Николов каза още, че е чувал Димитрова да вика в двора и коридорите, но „децата са палави, нормално е да се вика по тях, когато опитват да рушат материалната база или нещо от сорта“. Той също така добави, че, доколкото е чувал, Димитрова подготвя децата по-добре, отколкото възпитателите в детската градина.

Кметът на Владя Таня Иванова също отрече да знае за проблеми с възпитателката, но посочи, че е редно първо да се сигнализира инспекторатът по образование.

Вижте във видеото част от записа и реакциите: