Майка, дъщеря и син и бяха намерени починали в дома им в Куклен. Хората в града са потресени и обвивиняват общината и социалните, че са оставили семейството да загине, без да му помогнат.

Телата на 81 годишната Величка, синът й Христо и дъщерята Ангелина са открити снощи в дома им. Майката е трудноподвижна, а синът и дъщерята имали психични проблеми. Те получавали храна от социалната трапезария и след като два дни не я взели, местният районен инспектор отишъл до провери как са.

Тримата са починали от измръзване показва аутопсията, въпреки струпаните дърва в двора им. По телата няма следи от насилие. В къщата са намерени и пари, които не са взети.

Снимка: Райна Зайкова

Синът Христо бил талисманът на Куклен, изключително добър, не бил агресивен.

Снимка: Райна Зайкова

На входната им врата все още стои оставена чанта с кутии с храна.

Съседи на семейството обвиняват общината в бездействие. Те са подали многократно сигнали към властите, че семейството има нужда от помощ и да бъде настанено в социален дом.

„От три години моля общината и управници да вземат някакви мерки за хората, оставиха ги да умрат от глад от студ и от мизерия и от нищета”, споделя живеещата в града Веселина Маринова.

Снимка: Райна Зайкова

Живеещите в града са им давали храна и средства и коментират, че и тримата са били изключително добри хора. Заболяванията им обаче им пречат дори да си сложат навреме храна или да запалят дадените им дърва.

От общината заявиха, че преди 6 месеца са подали сигнал до социалните семейството да бъде настанено в социален дом. Кметът на града Мария Белчева посочва, че за съжаление процедурата е много тежка и затова са им помагали с каквото могат – храна, дърва, легла.

Социалните пък заявиха, че след като осигурили храна и дърва, животът на семейството се подобрил.

Предложен им е вариант настаняване в дом, но те категорично са”, обясни Пенка Пашкова от Дирекция Социално Подпомагане-Родопи.

От общината в Куклен съобщиха, че ще поемат разноските за погребението на семейството.