Майка и болният й син оцеляват с инвалидна пенсия от 220 лв. 33-годишният Бирсен Ахмедов е със 100% инвалидност, но тъй като е пълнолетен, не получава допълнителна финансова помощ.

Допреди година майка му е била негов личен асистент, но след приключване на програмата семейството трябва да разчита само на инвалидната пенсия на младия мъж.

Бирсен Ахмедов става на 33 години и майка му вече е купила балони и поръчала тортата. Прави го всяка година, въпреки тежкото здравословно състояние на младежа и липсата на доходи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Синът ми е с детска церебрална парализа, спастична квадепареза, симптоматична епилепсия, енцефалопатия. Откакто е роден, е на легло и има нужда от постоянни грижи”, споделя майката Бахтишен Джуджева.

След като програмата за личен асистент спира, семейството се издържа само с инвалидната пенсия от 220 лева.  Последно тя е получила предложение 2 часа да му бъде личен асистент за 84 лв. „Това нормална заплата ли е?”, пита се тя.

От общината признават, че часовете и заплащането за личен асистент са малки.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаше възможност да бъдат на по-големи часове. След като стартира този проект – „Независим живот”, и от 1 март трябваше да бъдат включени същите потребители ,150 потребителя, за 22 месеца ни бяха отпуснати само 450 000 лв.”, посочи Ани Венкова, гл. експерт в отдел „Обществено здраве”.

Майката е категорична, че държавата нищо не прави за тези хора и деца, които са навършили 18 години.

Докато чака институциите да вземат решение по нейния случай, Бахтишен плете мартеници, за да помага на семейството и детето си.