Омбудсманът Мая Манолова внесе проекторешение в Столичния общински съвет (СОС) за преустановяване практиката на "Топлофикация София" ЕАД да претендира юрисконсултски възнаграждения по съдебни и изпълнителни дела срещу свои клиенти - длъжници. Това съобщиха от институцията на омбудсмана.

Освен това, на 22 декември т.г., общественият защитник с екип от институцията ще присъства на последното предколедно заседание на СОС, на което ще бъде разгледан бизнес-план на "Топлофикация София" ЕАД за 2017 г.

Претендираните юрисконсултски възнаграждения в заповедното (300 лева), в исковото (300 лева) и в изпълнителното (350 лева) производства са в размер общо на 950 лева, без значение от размера на задължението, като има случаи, в които това са суми от порядъка до 10 лв.

В същото време заплатите на юрисконсултите са включени в цената на топлинната енергия, за която плащат столичани, отбелязват от институцията. Приходите на дружеството от хонорарите на юрисконсултите за 2015 г са около 15 млн. лева.

До внасянето на проекторешението в СОС на омбудсмана Мая Манолова се е стигнало след като на 7 октомври 2016 г. тя е поискала отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от "Топлофикация София".

В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не е получил изрично решение, съгласно законовите изисквания. Вместо това, от "Топлофикация София" ЕАД са изразили писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

Мая Манолова е обжалвала пред Административния съд в София-град отказа на изпълнителния директор на "Топлофикация София" да предостави информация, отнасяща се до дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред.