Мая Манолова: Гражданите победиха монополите
Потребителските спорове вече няма да се решават с арбитраж, а огромните юрисконсултски възнаграждения бяха намалени няколко пъти, обяви омбудсманът
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 19
    0
радиатор
Снимка: iStock

Гражданите отбелязаха много важна победа срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища, заяви в Народното събрание омбудсманът Мая Манолова, след като депутатите приеха на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които потребителските спорове бяха извадени от обсега на арбитражите.

От следващата седмица, след обнародването на промените в Държавен вестник, всички, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето, коментира Манолова.

Тя уточни, че висящите производства ще бъдат прекратени. „Всички арбитражни дела, които са заведени към момента и които ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими”, уточни Манолова.

Мая Манолова внесе проекторешение за отпадане на юрисконсултските хонорари на "Топлофикация"Възнагражденията възлизат на 950 лв., независимо от задължението, което може да бъде и 10 лв.

Омбудсманът обясни, че с промените се намаляват шест пъти юрисконсултските възнаграждения.  

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Тя даде пример с „Топлофикация”, която когато съди свои клиенти, иска 300 лв. пред Софийския районен съд, 300 лв. при възражение на длъжника и 350 лв. пред частен съдебен изпълнител.

„Тези възнаграждения бяха намалени 6 пъти.  (…) Сега таванът, който ще може да поиска, е не 900 лв., а 150 лв.“, уточни Манолова.

„Това стана, след като водихме битка цяла година и различни институции не се произнесоха като КЕВР, Комисията за защита на потребителите, Конституционния съд. В крайна сметка го направиха депутатите“, посочи омбудсманът и определени намаляването на възнагражденията като много сериозна победа.

Използвани са материали на БТА и агенция "Фокус"
  • 19
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре