Гражданите отбелязаха много важна победа срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища, заяви в Народното събрание омбудсманът Мая Манолова, след като депутатите приеха на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които потребителските спорове бяха извадени от обсега на арбитражите.

От следващата седмица, след обнародването на промените в Държавен вестник, всички, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето, коментира Манолова.

Тя уточни, че висящите производства ще бъдат прекратени. „Всички арбитражни дела, които са заведени към момента и които ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими”, уточни Манолова.

Омбудсманът обясни, че с промените се намаляват шест пъти юрисконсултските възнаграждения.  

Снимка: БГНЕС

Тя даде пример с „Топлофикация”, която когато съди свои клиенти, иска 300 лв. пред Софийския районен съд, 300 лв. при възражение на длъжника и 350 лв. пред частен съдебен изпълнител.

„Тези възнаграждения бяха намалени 6 пъти.  (…) Сега таванът, който ще може да поиска, е не 900 лв., а 150 лв.“, уточни Манолова.

„Това стана, след като водихме битка цяла година и различни институции не се произнесоха като КЕВР, Комисията за защита на потребителите, Конституционния съд. В крайна сметка го направиха депутатите“, посочи омбудсманът и определени намаляването на възнагражденията като много сериозна победа.