Новият образователен министър Анелия Клисарова се учуди от подновения диалог за изучаването на майчин език, предизвикан от изказване на министърът на спорта Марияна Георгиева по време на предизборната кампания.

Клисарова обясни, че законът за това не е променян от 1991 г. и той е задал майчиният да бъде избираем предмет. „Имаме задължителна подготовка и избирателна подготовка. Във втората влиза майчиния език и това не е само турски. Може да бъде избран всякакъв предмет, това е ЗИП”, посочи тя и добави, че промени по въпроса не се предвиждат и статута ще се запази.

По думите й за момента като майчин език се учат иврит, арменски, турски и голям интерес към ЗИП по компютри.

Въпрос №3

Спорният казус със сбъркания въпрос номер 3 на изпита за седмокласниците се оказа, че не е бил проблем за младежите. Според показаните данни от министъра над 75 на сто са решили правилно сбърканата задача, която образователното министерство реши да счете за вярна. По думите й матурите в България са доста сериозни и децата тази година са се представили много добре и има повишение на отличните оценки.

Обучение за по-малките

За обучението на малките деца, образователният министър посочи, че в момента ведомството се старае да обхване максимално 5 и 6-годишните деца и те да бъдат в детски градини и да ходят на предучилищна, за да са подготвени за първи клас. Според нея децата, които не са имали предучилищна подготовка имат трудности с адаптацията в 1 клас. „4-годишните не бива да ги изолираме и да стоят само вкъщи, те трябва да имат социални контакти с деца на тяхната възраст, защото общуването само с възрастни хора също не допринася за нервно психическото им развитие”, заяви Клисарова.

Лекарят в училището

Според Клисарова е нужно да има постоянен лекар в училищата, който да оказва не само помощ при инциденти, но и да извършва превенция на различни заболявания. Тя е на мнението, че е нужно да се издигне авторитета на българския учител, а заплатите им са „обидно ниски, но не абсолютно ниски”. „Стараем се да вдигнем заплатите и се надавам, че ще има ново увеличение", заяви Клисарова, но добави, че в гласувания от предния кабинет бюджет такъв ръст не е заложен.

Трагичните инциденти на детска смърт в последните седмици станаха повод образователната министърка да издаде заповед до всички началници на регионалните инспекторати да извършат специални проверки, които да проследят изправността на всички съоръжения и уреди за игра на открито и закрито. „Трябва да има и строг контрол върху достъпа на моторни превозни средства около училищата. Наредила съм и инструктаж за здравето на децата във връзка с предотвратяването на рисковете за децата по време на лятната ваканция”, добави тя. Клисарова уточни, че за къпането в открити водоеми отговорност ще носят директорите на училищата.

Показност и липса на етика

По темата за миналите вече абитуриентски балове и начина, по който бъдещите студенти се забавляват Клисарова заяви, че празникът много се преекспонира. „Това е показност, а не празнуване на завършването. Те каквото и да облекат ще са красиви”, коментира тя шикозните тоалети и скъпи коли. Темата за боя, разпространил се в интернет на бала на Търговско-банковата гимназия, образователната министърка обясни с липсата на възпитание и етика в децата и модата на показност. „Всеки иска да празнува, но как ще го направи зависи от личната му същност”.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа