Любовна драма е основната версия за откритата под автомобил ръчна граната в столичния квартал Обеля. Това съобщиха източници от разследването на bTV.

Гранатата беше поставена на входа на детска площадка и на метри от детска градина. Тя не е била само за сплашване.

Бойната отбранителна граната Ф1 е фабрична и трудно ще се установи произходът й, коментираха запознати. Експерти обаче са категорични, че тя не е била за сплашване. Целта е била за се задейства при тръгване на автомобила. И днес не открихме собствениците на колата.

Собственичката на колата и приятелят й са заявили пред полицаите, че нямат представа кой може да иска смъртта им. Основната версия на разследващите е, че в основата стои любовна драма.

Според експерта по сигурността Славчо Велков, с когото коментираме случая на място, отбранителната граната Ф1, каквато е поставената под колата, е изключително мощно оръжие.

„Една от тях да попадне в човешкото тяло, за да има сериозни поражения, има и достатъчно поразяваща мощ. Ако е взривена на място като това, осколките могат да се разпръснат в радиус до съседните блокове - 50-60 метра, включително и тази детска площадка, където децата се люлеят”, каза Славчо Велков.

У нас ползването на гранати за убиване или сплашване е сравнително нов метод, именно поради спецификата им на действие. Експертът казва, че снабдяването с тях не е кой знае какъв проблем, тъй като контролът последните години е силно занижен.

„Те могат да бъдат взети както и складове, така и от складове на фирми, които са ги закупили. И друг начин - преди време придобити при учение и неотчетени от хора, които са имали достъп.

В Интернет също попаднахме на няколко обяви. Цената на една от гранатите например е 60 лева.

От МВР и от Министерство на отбраната отказаха да ни отговорят на въпроса как бойна граната, която е военно оръжие, безпроблемно може да се използва на улицата за изясняване на взаимоотношения.