Три въпроса по случая „Лясковец” не трябва да остават забулвани като следствената тайна, заяви в „Тази сутрин” бившият вътрешен министър Румен Петков. Той попита какво е наложило използването на спецотряда за борба с тероризма (СОБТ), след като ситуацията се е развивала в продължение на три години, и насочи фокуса към маниера на действие на вътрешния министър по времето на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Той (СОБТ – бел. ред.) е част от този шоурум, наследство от Цветанов. Какво налага използването му? Това са три години. Този човек е влизал, излизал. Можеше да се реши без шум, без каквито и да са екстремни действия. Очевидно действията са поставили под съмнение живота и здравето на другите живущи, да не говорим за случайните минувачи(...) Как точно е протекла ситуацията? Говори се, че съприкосновения с куршуми имат седем служители – имаме трагичен случай и една група късметлии. Какво предполага да се закарат тежки автомобили, СОБТ”, попита Петков.

Използвайки разкази на служители, той постави и втори въпрос - на мястото е имало камери на определени медии, които явно са знаели за провеждането на акцията предварително. Третият неизяснен пункт според него е: „Говори се, че вътре са изстреляни няколкостотин патрона, че операцията е започнала с халосни. Планът е направен така, че да превъзбуди и да предизвика реакция от човека”.

Друг спорен момент от казуса – как Петко Савов е трупал оръжие с години и без разрешително, Петков коментира така: „На първо място това е проблем на областното управление на полицията. Това нерешаване, наслагване на проблема е много стряскащо и води до демотивация на служителите. Извежда три проблема – подготовка на кадрите, нормативната обезпеченост на системата за сигурност. Аз също съм го правил, но не е редно в рамките на 9 месеца да имаме две генерални промени – вадим БОП-а и го хвърляме в ДАНС и изцяло нов закон. И на трето място е кадровият проблем. Като съвкупен резултат, нямаше как да не доведе до тази колосална трагедия”.

По въпроса с кадруването в МВР бившият вътрешен министър изведе като слабост липсата на полицай в ръководния състав на ведомството. Иначе, политически назначения имало и преди Цветлин Йовчев, но най-голямата грешка на кадровата политика била през 2009 година, когато след идването на Цветанов са били изхвърлени от системата 40 висши ръководни офицери – „огромен потенциал, граден с годините”.

Петков изрази мнение и по декларацията, която прие БСП през уикенда, свързана с външната политика и конкретно с кризата в Украйна, която може да се обобщи като „никога срещу Русия, никога срещу ЕС”. Според него позицията е много закъсняла, а външният министър е бил „употребен”. „Би трябвало да си давате сметка, че Кристиан не е отишъл в Киев на самодейни начала и Сергей Станишев е знаел много добре и програмата му, и тезите, които ще защитава. Онзи ден на пленума всички са му се накарали, никой не го е защитил. Декларацията е позакъсняла, а вътре има достатъчно интересни изводи – не трябва да бъдем последователни, не знам дали е като с Косово, но тогава имаше един зоологически ентусиазъм в подкрепа, сега той липсва”, каза Румен Петков.

  • Две години след Лясковец: Семейството на Емил Шарков още търси виновните (ОБЗОР)
  • Майката на Емил Шарков пита кога ще има осъдени МВР шефове
  • Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец
  • Днес четат присъдата на стрелеца от Лясковец
  • Защитата на стрелеца от Лясковец: Медиите предрешават делото
  • Милена Шаркова: Въпросът "как си" беше най-омразният
  • Вдовицата на Емил Шарков: Никой не призна вина за Лясковец
  • Две паметни плочи за спецполицая Емил Шарков
  • Искам да го видя в съда този човек
  • Лазаров още не знае защо е уволнен шефът на "Криминална полиция"