Ген. Христо Луков има фашистка биография и е престъпник. Това заяви пред bTV „червеният” депутат Георги Кадиев, който се обяви категорично против провеждането на Луковмарш на 16 февруари в София. На противоположното мнение бе националистическият лидер Боян Расате. Според него ген. Луков е чисто и просто историческа личност, а противниците на шествието целят отклоняване на общественото мнение.

„Той е срамна страница от историята”, заяви Кадиев. Подкрепи го и историкът Георги Марков, който също се обяви против провеждането на Луковмарш и уточни, че ген. Луков е бил свързан с Третия Райх. Кадиев цитира позиция на Расате, в която той говори за етнически чиста България и го попита какво има предвид. Националистът обаче не пожела да отговори, защото въпросът „не бил по темата”.

Расате насочи вниманието към това, че имало много по-важни неща от Луковмарш. Едно от тях е, че БСП е довела държавата до тежко икономическо състояние. Кадиев на свой ред помоли да не бъде слаган „в кюпа”. Той подчерта, че столичният кмет Йорданка Фандъкова може да спре шествието, което той определи като фашистко.

Ген. Христо Луков е бил водач на "Българските национални легиони". Организацията му определяна като крайно дясна , а последователите са били основно младежи. Според организаторите на шествието в негова памет, Луков сам е спасил Кюстендил от сръбската офанзива през Първата световна война. Генералът е убит след атентат, организиран малко преди поемането на управлението от БКП.