Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов критикува модела на правораздаване у нас, наричайки го "благотворителен". Позицията си той изрази по време на съвместна конференция с ръководителя на румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши.

Румънският топ прокурор е у нас по покана на Върховния касационен съд. Председателят на съда направи сравнение между нашата и румънската съдебна система.

„У нас съществува една съдебна благотворителност и доказателство за това са също така ограниченият брой дела за корупция по високите етажи на властта, завършили с осъдителни присъди”, коментира Панов.

„В България, да си кажем истината, най-шумните случаи задължително приключват с оправдателни присъди”, посочи той.

Кьовеши не коментира българското правосъдие, но разясни модела, по който работи ръководеното от нея антикорупционно звено и представи резултатите на агенцията за 2016 г. Само за миналата година спец прокурорите на Румъния са възстановили 667 милиона евро по дела за корупция. Сред получилите окончателни присъди за 2016 г. са един министър, двама сенатори, 8 депутати, 9 съдии.

Снимка: Ладислав Цветков

„Повече от 90% от делата на антикорупционната агенция получават окончателни осъдителни присъди”, подчерта Кьовеши.

Тя отбеляза, че одобрението на работата на спецпрокурорите сред румънците е над 50%, и отхвърли твърденията, че службата й е използвана за политическа маша.

„Ние не отиваме на работа, казвайки си: Хайде днес ще обвиним един депутат, а пък утре един магистрат”, категорична беше тя.

Лозан Панов пък съобщи, че провокациите, свързани с посещението на Кьовеши, продължават. „Аз, за разлика от госпожа Кьовеши, нямам днес зад себе си българския Клаус Йоханис, което е видно от присъстващите в залата”, отбеляза той.

В залата не присъства нито един от политиците, които ще се явят на предстоящите парламентарни избори в края на март. Вътре пък не беше допуснат Николай Бареков. Преди два дни  в отворено писмо той поиска да бъде модератор на конференцията.